Performance10 min lezen

Hoe belangrijk is de snelheid van je webshop?

Door Merel Mensink op dinsdag, 18 januari, 2022

Hoe belangrijk is de snelheid van je webshop?

In dit artikel

Over de laadtijd en snelheid van webshops is al heel veel geschreven. Tijd om een aantal van deze onderzoeken nader te bekijken en te achterhalen hoe belangrijk de snelheid van je webshop is. Uit een onderzoek van Ericsson blijkt dat als het om gebruikerservaring gaat, de snelheid enorm belangrijk is. Uit een consumentenonderzoek blijkt dat de stressreactie op vertragingen in mobiele snelheid vergelijkbaar is met het kijken naar een horrorfilm of het oplossen van een wiskundig probleem. Maar goed, dit onderzoek dateert alweer van enkele jaren geleden. Wat zeggen de meer recente onderzoeken?

Verschillende belangen

In principe is één ding meteen al duidelijk. Als je twee exact dezelfde webshops hebt, maar de één is razendsnel en de ander is niet vooruit te branden, dan kiest iedereen voor de webshop die snel laadt. Snelheid is dus belangrijk, maar hoe belangrijk? En hoe beïnvloedt dit je webshop? Heeft het veel effect op je prestaties in Google? En wat doet het met je conversiepercentage bijvoorbeeld? En als we het over een ‘snelle webshop’ hebben, waar kijken we dan naar? Een snelle homepage is wat anders dan een snelle productpagina of bijvoorbeeld een winkelwagenpagina die dynamische content bevat.

En als we kijken naar SEO, maakt het dan uit als al je concurrenten een trage webshop hebben en jij ook? Of maak je dan juist het verschil door een snelle webshop neer te zetten? Allemaal zaken om rekening mee te houden dus. Een eenduidig antwoord geven op de rol van snelheid voor webwinkels is niet mogelijk. Maar we gaan in dit artikel wel zo uitgebreid mogelijk in op de verschillende factoren die bepalen hoe belangrijk snelheid is.

Wat zeggen de onderzoeken?

Er zijn zoals gezegd al veel onderzoeken geweest. Maar veel onderzoeken zijn ook van heel veel jaar geleden. En zoals we weten veranderd de e-commerce en ook de rol van Google hierin razendsnel. Potentiële kopers verwachten steeds meer en steeds snellere webshops en ook Google lijkt hier steeds meer waarde aan te hechten. Laten we eens kijken naar welke recente onderzoeken recent zijn uitgekomen over de rol van page speed voor e-commerce.

Deloitte Digital – Thinkwithgoogle.com (bron)

Eind 2019 voerde Deloitte een uitgebreid onderzoek uit over een periode van 4 weken. Hierin analyseerde het de mobiele site data van 37 retail, travel, sieraden en lead generation merken in Europa en Amerika. De resultaten lieten zien dat een verandering van 0,1 seconde een effect heeft in verschillende fases van de klantreis. Zo zag men de conversieratio’s stijgen met 8% voor webwinkels en 10% voor reiswebsites.

Volgens Deloitte moet page speed dan ook een topprioriteit zijn binnen grote e-commerce spelers. De belangrijkste bevindingen van Deloitte op een rij wanneer zij de snelheid van de website verhoogden met 0,1 seconde:

  • Directe correlatie met het volledig afmaken van de klantreis
  • 8,4% stijging van conversies en 9,2% stijging van de gemiddelde orderwaarde
  • Ook het aantal pageviews zag een mooie stijging
  • Klanten in de retail waren het meest gevoelig voor snelheid in de pre-checkout fases
  • Bounce rates op categoriepagina’s in de retail verbeterden met 5,7%

In dezelfde studie wordt een Deens onderzoek aangehaald uit 2019 waarin de gemiddelde consument 10% sneller een webshop aanbeveelt wanneer een webshop van 13 naar 10 seconden laadtijd wordt gebracht.

Een verbetering van 10 naar 3 seconden zorgde er zelfs voor dat ze een stijging van 26% zagen.

In het onderzoek worden ook nog enkele interessante case studies aangehaald:

BMW:

De nieuwe website van BMW was volledig gericht op snelheid. Een combinatie van een PWA en AMP en zorgden voor een fantastische mobiele ervaring. En het resultaat? BMW zag het verkeer naar de verkoopwebsite toenemen van 8% naar 30%.

Postbank:

Ook het Duitse Postbank koos voor een AMP-oplossing met een focus op een snellere mobiele website. Het doel was om vooral de kosten per lead te laten dalen. En dit lukte. Postbank kreeg 8,5% meer bezoekers tegen dezelfde kosten. De klikratio was 11% hoger en de kost per klik 8% lager.

TUI:

TUI heeft het optimaliseren voor site speed in de gehele organisatie ingebed. Van het meekrijgen van de CEO tot de uitvoerende teams. Uiteindelijk heeft TUI de laadtijd met 78% omlaag gebracht en zorgde dit voor 31% verlaging van de bounce rate.

Webdev (bron)

“Why does speed matter”, dit artikel op Web.dev (een initiatief van Google) begint met de vraag die we in dit artikel ook willen beantwoorden. In deze artikelen komen veel praktijkvoorbeelden naar voren van grote bedrijven in de online wereld. Zo zag Pinterest het zoekverkeer toenemen en het aantal registraties met 15% toenemen toen ze de laadtijd met 40% verbeterden. Je kunt je wel voorstellen om hoeveel extra gebruikers dit voor een platform als Pinterest betekent. En ook COOK verminderde de gemiddelde laadtijd van pagina’s met 850 milliseconden, waardoor het aantal conversies met 7% toenam, het bouncepercentage met 7% afnam en het aantal pagina’s per sessie met 10% toenam. Retailer Furniture Village verminderde de laadtijd van hun website met 20% en zag een stijging van de conversieratio met 10%.

Portent (bron)

In 2019 onderzocht Portent op basis van 94 miljoen page views verdeeld over 10 e-commerce sites wat de impact van snelheid is. Hier kwamen een aantal zeer interessante zaken naar voren, zoals:

  • 0-4 seconden is een optimale range voor conversie ratio’s
  • De eerste 5 seconden dat een pagina laadt heeft de meeste invloed op de conversieratio’s
  • Het conversiepercentage daalt met gemiddeld 4,42% met iedere extra seconde aan laadtijd (tussen de 0-5 seconden)

In onderstaande afbeelding is goed te zien dat uiteindelijk een laadtijd van 0 tot 2 seconden ideaal is voor je conversiepercentage:

Dit betekent dus dat als je een product van €50 hebt en 100 mensen je pagina bezoeken:

  • Minder dan 1 seconde laadtijd: €405,50
  • 1 seconde laadtijd: €316,-
  • 2 seconde laadtijd: €232,-
  • 3 seconde laadtijd: €146,50

Zie je hoe snel je inkomsten teruglopen als je webshop steeds trager laadt? Let wel op, dit geldt natuurlijk niet voor iedere pagina. Een contactformulier is over het algemeen minder belangrijk dan een homepage of een productpagina.

Het is duidelijk dat de snelheid een enorme impact kan hebben op je online business. Vooral als het gaat om user experience en in het verlengde hiervan conversiepercentages kun je haast niet meer om site speed heen.

SEO en site speed

Maar site speed heeft ook invloed op je SEO. Tot op heden hebben we hier nog vrij weinig over terug gelezen. Site speed is al enige tijd een officiële ranking factor van Google. In 2010 meldde de zoekgigant dit al en sindsdien lijkt dit alleen maar belangrijker te zijn geworden.

Maar HOE belangrijk is dit nu?

Met de introductie van Google Core Web Vitals lijkt Google nog meer waarde te hechten aan User Experience en in het verengde hiervan dus ook perfmance/snelheid van je webshop. Nu hoeft dit niet te betekenen dat je met een minder snelle webshop niet goed kunt ranken in de zoekresultaten. Sterker nog, er zijn genoeg webshops (en websites) die uitstekende posities behalen met hun shops terwijl deze echt niet razendsnel laden of geoptimaliseerd zijn voor snelheid. Als het om Google gaat moet je dit altijd in perspectief zien. Tegen welke sites concurreer je in de zoekresultaten? Welke snelheid hebben zij? In welk land ben je actief? Etc.

De snelheid van je webshop heeft ook indirect invloed op je organische zoekresultaten in Google. Zo zijn bezoekers over het algemeen langer op je website te vinden en bezoeken ze meer pagina’s wanneer je een snel ladende site hebt. Hiermee geef je Google indirect signalen dat de bezoeker de juiste website heeft gevonden en heeft hiermee dus een mogelijke positieve invloed op je rankings. Toch lijkt de invloed van snelheid een beperkte directe invloed te hebben op je organische Google posities. Dit blijkt ook wel uit de onderstaande afbeelding (bron):

De correlatie van de gegevens suggereert dat er slechts een correlatie van 0,08 is. Een correlatie van 1 zou perfect gecorreleerd zijn. Deze score is dus niet erg hoog, maar er is een verband en wanneer je in een concurrerende markt op zoek bent naar een voorsprong is site speed één van de elementen die je kunt aanpakken. Het voordeel (en tegelijkertijd ook een nadeel) is dat site speed meetbaar is. Veel in de wereld van SEO is niet meetbaar en een grijs gebied. Maar snelheid is te meten en daarom één van de elementen in SEO die je concreet kunt aanpakken. Toch willen we meegeven dat je puur voor SEO vaak belangrijkere zaken kunt aanpakken. Denk aan het optimaliseren van je content, je site structuur optimaliseren en een goede user experience bieden.

De snelheid van je webshop verbeteren

Je hebt gelezen dat de snelheid van je webshop enorm belangrijk is. Vooral voor de user experience kun je niet meer om een snelle webshop heen. Vooral voor de grotere webshops met hoge omzetten telt iedere verbetering van snelheid. Seconden of milliseconden snelheidswinst kan tienduizenden zo niet honderdduizenden euro’s schelen. Voor ons is snelheid en performance een enorm belangrijke driver en bovendien iets waar wij mee het verschil maken vergeleken met andere webhosters. Wij hebben nog niet gezien dat andere webhosters hun webshops zo snel kunnen krijgen als wij dat bij Hypernode doen.

Hypernode Pagespeedbooster

Binnenkort bieden wij ook een prachtige nieuwe service aan: de Pagespeedbooster. Met de Pagespeedbooster worden optimalisaties geautomatiseerd doorgevoerd en boost je je Pagespeed scores. Met Google PageSpeed Insights heb je snel inzichtelijk welke optimalisaties je kunt uitvoeren voor een hogere score. Vaak zien we in de praktijk dat de technische kennis die nodig is voor deze optimalisaties niet altijd aanwezig is waardoor het resultaat lang op zich laat wachten.

Met de PageSpeedBooster automatiseer je honderden optimalisaties en zul je je score flink verbeteren.

Hypernode Performance Scan

Geheel vrijblijvend ervaren hoe Hypernode de performance van jouw webhsop kan verbeteren?

Wij bieden jou de Hypernode Performance Scan aan, zodat jij unieke inzichten in je webshop ontvangt. Zowel de Performance scan als de PageSpeedBooster zijn binnenkort beschikbaar op Hypernode.nl.

Wil je nu alvast meer weten? Neem contact met ons op!

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at