pyhthongrouplogoNa ruim 6.000.000 regels code in Perl te hebben geschreven sinds onze oprichting in 1999, besloot Byte ruim een jaar geleden nieuwe onderdelen aan het Service Panel en hostingplatform in Python te gaan ontwikkelen. Python bood ons meer mogelijkheden tot structurering van onze code. Code in Python is gemakkelijker te lezen, gemakkelijker te onderhouden en vooral gemakkelijker te delen met en over te dragen aan collega’s. Bijkomend voordeel was ook dat de Pythoncommunity in en rond Amsterdam gestaag blijft groeien, terwijl het steeds lastiger wordt om goede Perlcollega’s te vinden.

De Python Wall of Fame

De Python Wall of Fame

Om onze eigen Pythonkennis te verdiepen, te delen en om andere mensen te leren kennen die zich bezig houden met Python, benaderden we enkele maanden geleden de oprichter van de Amsterdam Python Meetup Group, Bas Wind, met de vraag of we actief konden worden in de organisatie van de Python Meetups. Na zijn positieve antwoord onmoetten we elkaar en 30 andere Pythoneers eerst voor een informele Meetup in Brouwerij De Prael. Daar bleek dat er wel behoefte was aan een meer inhoudelijk Pythonpramma en dus werd op woensdagavond 7 augustus jl. de eerste Amsterdam Python Meetup bij Byte gehost. Zo’n 40 geïnteresseerden kwamen luisteren naar de vijf Lightning Talks die over zeer uiteenlopende Python-onderwerpen werden gehouden.

Lightning Talks

De avond begon, naar goed Bytegebruik, informeel. Er was voldoende pizza en bier voor iedereen, en een polaroid-camera en een ‘wall of fame’ zorgden ervoor dat iedereen elkaars namen kon opzoeken en onthouden. Om half 8 doken we met z’n allen onze loungeruimte in, die voor de gelegenheid was ingericht met stoelen en zitzakken om naar de sprekers te kunnen luisteren.

Welkomstwoordje van oprichter Bas Wind

Welkomstwoordje van oprichter Bas Wind

Maarten van Schaik – Hexagonal Design

De eerste Talk werd gehouden door onze eigen Maarten van Schaik, die met zijn verhaal over Hexagonal Design binnen de 8 minuten wist te blijven. Hexagonal design houdt in dat je een core applicatie ontwikkelt (in dit geval Django) waaromheen via diverse adapters koppelingen worden gemaakt naar bijvoorbeeld een Database, Website of verschillende tests. Je kunt de adapters dus eigenlijk als een soort API zien, waardoor je alles makkelijk kunt testen op de werking. Bekijk de presentatie op onze SlideShare.

 

Daniel Genis – Graphite

In de tweede Talk vertelde eveneens Bytecollega Daniel Genis ons waarom we allemaal Graphite moeten gaan gebruiken. Graphite maakt het mogelijk om uit veel data juist de belangrijke informatie te halen en vervolgens in een grafiek weer te geven. Graphite wordt bij Byte al ingezet om alle resource verbruik van klanten bij te houden. In de toekomst willen we Graphite bijvoorbeeld ook gaan inzetten als early-warning systeem, om problemen op te kunnen sporen voordat ze ontstaan.

Bas Wind – What’s new in Python 3?

Tijdens de derde Talk, van de oprichter van de Amsterdam Python Meetup Group Bas Wind, programmeur bij Sanoma, kwam de discussie goed los. Dat hierdoor het ‘Lightning’ gehalte van het praatje verloren ging, deerde niet. In zijn verhaal “What’s new in Python 3?” legde hij de verschillen uit tussen Python 3 en Python 2. Altijd gedacht dat 1 / 2 = 0.5 is en niet 0? Met Python 3 is dat nu ook eindelijk zo! Bekijk zijn hele presentatie hier.

Rik van Achterberg & Tim Muller – Exception Handling in Python

De Byte lounche ruimte leent zich ideaal voor Meetups!

De Byte lounge ruimte leent zich ideaal voor Meetups!

De vierde Talk, direct na de pauze, werd gegeven door Bytemedewerkers Rik en Tim, die vertelden over Exception Handling in Python. Deze Talk was gericht op de meer beginnende Python ontwikkelaars. Het afhandelen van exceptions (over het algemeen uitzonderingssituaties in een applicatie) is een basistechniek van software-ontwikkeling in vrijwel iedere moderne programmeertaal. Rik en Tim lieten enkele verschillende manieren en mogelijkheden zien van exception catching in Python 2.7; het nesten van exception handlers, overerving van exception classes en tenslotte het zelf schrijven van exceptions. Bekijk de presentatie op onze SlideShare.

Daniel Franke – Metaprogramming

Tot slot vertelde Daniël Franke, werkzaam bij Booking.com, iets over Metaprogramming. Metaprogramming is een krachtige, maar gevaarlijke techniek, die het handigst is om een API mooier te laten werken. Je kunt eigenlijk prima je hele programmeursloopbaan doorlopen zonder het ooit nodig te hebben, maar het is heel erg handig om er vanaf te weten op het moment dat je tegen een muur aanloopt die met deze methode goed te beklimmen is. Na een korte uitleg over wat Meta-programming is, legde Daniël uit hoe je het kunt implementeren. Het laatste onderdeel van zijn Talk riep de meeste discussie op: waarom zou je eigenlijk ooit metaprogrammeren? De zaal concludeerde met Daniël dat je het eigenlijk bijna nooit nodig hebt. Zijn sheets, inclusief illustratieve katten, vind je op zijn Speaker Deck account. Zelf schreef Daniël ook een blogbericht over de Meetup.

Bij de naborrel en de volgende dag, via de meetuppagina en op Twitter, werd erg enthousiast gereageerd op het evenement. Zowel Python ‘newbies’ als ervaren Python programmeurs noemden de avond geslaagd en interessant. Reden genoeg voor Byte om dit niet bij één keer te houden. Wil je er ook een keer bij zijn? Schrijf je in voor de Meetup Group op de meetuppagina en houd het volgende evenement in de gaten!

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post