Hoe een veilige webshop je commerciële prestaties beïnvloedt

De veiligheid van een webshop is niet echt een factor waarmee je potentiële klanten kunt lokken. Maar de commerciële impact op je organisatie wanneer uw winkel wordt gehackt, moet niet lichtvaardig worden opgevat. In dit artikel leggen we uit hoe beveiliging van invloed kan zijn op de commerciële prestaties van jouw webshop.

Hoe groot is de kans, toch..?

Het internet is per definitie geen veilige plek. We hebben allemaal wel eens gehoord van cyberaanvallen en datalekken. Zo weren we bij Hypernode elke dag 100.000 hackpogingen af. Als webshop eigenaar zou je kunnen denken dat een hacker geen interesse heeft in jouw winkel. Helaas is dit niet het geval. Elke winkel is interessant voor een hacker, omdat ze alleen geven om wat ze met een winkel kunnen doen. Hoewel cyberbeveiliging tegenwoordig een groot onderwerp is in de media, groeit het aantal gehackte websites nog elke dag. Daarom vinden wij het van het grootste belang om de (commerciële) gevolgen van een hack-webshop uit te leggen en, belangrijker nog, te voorkomen dat ze gebeuren.

Juridische gevolgen van een hack

Als je webshop wordt gehackt, heb je een serieus probleem. Vanaf 25 mei 2018 is de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming of AVG van kracht. Deze verordening dient ter bescherming van persoonsgegevens die zijn opgeslagen door verwerkers in Europa en schrijft voor dat webwinkeliers de lokale gegevensbeschermingsautoriteiten op de hoogte moeten stellen wanneer zich een datalek voordoet.

  • Als je webshop wordt gehackt en er mogelijk persoonsgegevens worden gestolen, ben je verplicht dit binnen 72 uur te melden.
  • Je bent verplicht de personen van wie gegevens zijn gestolen te waarschuwen.
  • Mocht de hack het gevolg zijn van slechte beveiligingsmaatregelen, dan kan de boete hoog oplopen.

Het effect op uw merkreputatie

Zoals je inmiddels zelf ook weet, heeft een hack veel gevolgen. Een belangrijke om niet te vergeten is de schade die het kan toebrengen aan uw merkreputatie. Uit onderzoek blijkt dat consumenten als gevolg van een hack minder bereid zijn om te kopen bij bedrijven die het nieuws haalden door een hack. De impact op uw merkreputatie kan zelfs worden vergeleken met een slechte klantenservice en negatieve milieukwesties.

Andere effecten van een gehackte webshop

Naast deze directe gevolgen van een gehackte webshop, kan het ook gevolgen hebben voor de werving van nieuwe medewerkers en leveranciers en voor uw productieprocessen.

Hoe hosting de veiligheid van je webshop beïnvloedt

De kwaliteit van je e-commerce hosting heeft een grote impact op de veiligheid van jouw webshop. Maar er zijn veel meer factoren waarmee hosting je online succes beïnvloedt. Wil je meer weten, download dan onze Whitepaper over Het belang van hosting bij Conversie Optimalisatie! In deze uitgebreide paper gaan we in op de commerciële waarde van e-commerce hosting en leggen we uit waarom de keuze voor een hostingprovider niet alleen een technische, maar ook een commerciële beslissing is.

Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!