Hoe Hypernode Mason Garments alsnog naar een succesvolle Black Friday hielp

De webshop van het schoenenlabel Mason Garments had op Black Friday grote performance problemen. De huidige server bij een andere hostingprovider -die normaal gesproken prima voldeed- trok de grote hoeveelheid bezoekers van deze dag simpelweg niet. Wij besloten alles aan de kant te leggen om deze shop weer back in business te krijgen. Dat lukte. Binnen 7 uur draaide de shop op de grootste Hypernode setup en stroomden de orders weer binnen.

Paniek: down op Black Friday

Vrijdagochtend 08:30 uur ‘s ochtends. Het is Black Friday. “Hallo, mijn naam is Mike van Schluter IT, ik ben de developer van Mason Garments. Het is Black Friday en onze webshop klapt eruit, onze hardware kan het niet aan. Wat kunnen jullie voor ons betekenen?

De Magento shop stond op elders op een dedicated server, maar deze server had de eerste Black Friday mailing van donderdagmiddag niet overleefd. De shop was wel bereikbaar, maar was enorm traag en erger nog: er konden geen bestellingen geplaatst worden. En we zeggen het nog maar eens: het was Black Friday …

Mike had in de uren ervoor tevergeefs geprobeerd de shop weer up te krijgen. Een nieuwe server opgetuigd, geconfigureerd en uitgerold maar ook dit mocht qua capaciteit niet baten. Contact zoeken met andere hostingproviders gaf helaas geen soelaas. Het zou zeker dagen in beslag nemen, en wie heeft daar nu tijd voor op Black Friday? De website moest en zou koste wat het kost online komen.

“Vanmiddag zijn jullie nog online”

Wij hebben daar wel tijd voor”, zei accountmanager Ilana. “Dit gaan we gewoon doen, wij zorgen ervoor dat jullie vanmiddag nog up & running zijn.

Dat kon ze zeggen, omdat een spoed migratie bij ons vele malen sneller kan dan bij andere hostingproviders. Waar zij eerst een server moeten vrijspelen en deze moeten configureren, staat bij ons binnen 20 minuten een volledig geconfigureerde Hypernode klaar voor gebruik.

Ilana zette een Slack Kanaal op met Mike en Hypernode support engineer Rens. Er werd een helder stappenplan besproken (bijv: hoe kunnen we alle niet-noodzakelijke stappen uit het onboarding proces schrappen zodat we zoveel mogelijk tijd kunnen winnen?), Mike verschafte Rens toegang tot de server en de migratie werd in gang gezet.

Mike Schluter: “Het viel me echt op hoe lekker de communicatie liep. Veel duidelijkheid en strakke afspraken. Dat wekte vertrouwen.

De migratie

Binnen 20 minuten stond er een Hypernode klaar voor de shop van Mason Garments. De shop bleek custom configuraties te bevatten die Rens vertaalde naar de Hypernode configuratie. Ook werd Varnish gefinetuned om de enorme load efficiënt te kunnen verwerken.

Al heel snel bleek hoe veel te klein de oude dedicated server was geweest voor Black Friday. De oude server had 8 CPU, dus voor de migratie spinden we een iets grotere Hypernode op. De shop was weer up, maar de performance liet nog steeds te wensen over. Zonder te twijfelen schoten we opnieuw een migratie in: dit keer naar een Hypernode op AWS met maar liefst 128 CPU en 1952 GB werkgeheugen.

Eindelijk, de Black Friday campagne kon van start

Om 15:30 uur, 7 uur nadat Mike Hypernode besloot te bellen, draaide de shop van Mason Garments weer als een zonnetje en stroomden de orders binnen. Eindelijk kon de oorspronkelijk voorbereide Black Friday campagne van start. Binnen 3 uur had de shop al 6 keer zoveel orders verwerkt als de hele 24 uur daarvoor. De shop kon moeiteloos zo’n 1000+ bezoekers tegelijkertijd verwerken.
Hypernode redt Mason Garments op Black Friday

* Halverwege de vrijdag stroomt het bezoek op de Hypernode van Mason Garments binnen. | Bron: MageReport Premium – magereport.com 

 

Mike Schluter: “Het feit dat je bij Hypernode heel gemakkelijk kunt op- en afschalen is echt een groot pluspunt. Zo kun je goed inspelen op de grillige bezoekersaantallen van e-commerce. Dat hebben ze daar wel begrepen!

Waar ging het nou mis?

De dedicated server van Mason Garments had te weinig capaciteit om de enorme bezoekersaantallen te kunnen verwerken. Dat kan gebeuren. Ook op een Hypernode.
Wat dán echter belangrijk is, is dat er een proces staat waarmee de shop in no time weer up is. Er was in dit geval ook geen mogelijkheid om op te schalen qua capaciteit aangezien de dedicated server een fysieke server was.

Bij Hypernode zit dit anders:

  1. Een Hypernode is niet een fysieke dedicated server, maar een Virtual Private Server (VPS) “in de cloud”. Met één klik op de knop heb je een nieuwe server gecreëerd.
  2. Wij werken met auto recovery: zodra onze monitoring merkt dat een Hypernode (VPS) onoplosbare problemen ervaart wordt er automatisch een proces gestart waarbij de shop naar een nieuwe Hypernode gekopieerd wordt.
  3. Omdat we werken met een standaard configuratie is die nieuwe Hypernode binnen 20 minuten geconfigureerd en klaar voor gebruik. Er geen menselijk handelen nodig en het is geen dagen werk.

Mocht Mason Garments dus in de toekomst nog eens verrast worden door hun eigen succes: we’ve got your back 🙂

Meer lezen over onze keuze voor standaardisering en automatisering?
Lees het blogartikel Hoe Hypernode snelle én stabiele Magento hosting kan garanderen.

Mason Garments bedankt Hypernode hosting