Vergelijking tussen DigitalOcean en Amazon Web Services

Door het Hypernode platform op een cloud-infrastructuur te ontwikkelen kunnen we ons bij Byte toeleggen op wat we leuk vinden én waar we goed in zijn: het voortdurend verbeteren van Hypernode. En daar profiteren onze klanten weer van.
Momenteel maken alle Hypernodes gebruik van de diensten van DigitalOcean en Amazon Web Services. Dit artikel licht de verschillen uit tussen de twee cloudleveranciers.

Vanaf maandag 1 oktober zullen alle nieuwe Hypernodes op Combell Openstack draaien.
Bestaande Hypernodes die op DigitalOcean draaien zullen gedurende Q4 2018 en Q1 2019 gemigreerd worden naar Combell Openstack. Bekijk de voordelen van Combell Openstack hier.

Waarom 2 verschillende cloudplatforms?

Magento webshops van verschillende groottes hebben verschillende behoeftes als het gaat om CPU snelheid, prijs, RAM en netwerk bandbreedte.

Het Hypernode platform is onafhankelijk van fysieke hardware. Dit betekent dat we de vrijheid hebben om Hypernodes makkelijk en snel op een ander platform te zetten. Hetgeen tevens de mate waarin we afhankelijk zijn van onze huidige cloudhosting-providers verkleint, zodat we altijd genoeg ruimte behouden de beste cloud-infrastructuur te selecteren.
Natuurlijk doen we dat niet zomaar. Byte test continu de prestaties van bestaande of nieuwe cloudoplossingen. Hierbij letten we op stabiliteit, snelheid, veiligheid, schaalbaarheid en hoe deze kwalitatieve eisen zich verhouden tot de prijs.

DigitalOcean

DigitalOcean is een innovatieve en relatief jonge hostingpartij (opgericht in 2011) die als missie het versimpelen van cloudcomputing voor developers hebben. DigitalOcean legt daarmee de aandacht grotendeels op wat essentieel is voor het snel en gemakkelijk deployen van stabiele en betaalbare virtuele servers. Het Amerikaanse bedrijf de mogelijkheid om, wereldwijd, in twaalf verschillende regio’s je VPS te deployen.

De voordelen van DigitalOcean op een rijtje:

 • Betrouwbare en stabiele infrastructuur;
 • Het Magento Grow pakket biedt een uptimegarantie van 99.5% en de Professional lijn een uptimegarantie van 99,9%;
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding;
 • DigitalOcean is een jonge en snelgroeiende cloudprovider. Dit maakt ze innovatief en toegankelijk;
 • Ongelimiteerd IOPS (Input/Output operations per second). Je wordt dus niet gelimiteerd als je erg veel naar je disk leest en schrijft.

Zijn er ook nadelen?

Klein verbeterpunt is dat DigitalOcean transparanter mag zijn in de communicatie over hardwarespecificaties. De praktijk wijst uit dat processorspecificaties binnen dezelfde productlijn soms aardig kunnen verschillen. Hetgeen ons een leuke queeste opleverde om voor onze klanten de best mogelijke processor te vinden wanneer er een Hypernode gedeployed wordt. Hoe we die queeste hebben opgelost lees je hier.

DigitalOcean maakt voor hun hypervisors geen gebruik van shared storage. Als een hypervisor problemen ondervindt of down is betekent dit dat er een ticket ingeschoten moet worden bij het betreffende datacenter. De engineer van het betreffende datacenter dient dan naar de hypervisor te lopen om deze ter plekke te repareren. In het slechtste geval kan dit een aantal uren duren.

Amazon Web Services

Cloudhoster Amazon is de grootste en marktleider op het gebied van webhosting. Dit zijn ze niet voor niks. Amazon biedt een ontzettend stabiel en innovatief platform wat Byte weer veel ruimte biedt voor het ontwikkelen en aanbieden van slimme en handige features op het Hypernode platform.

Magento Excellence M t/m 3XL op Amazon Elastic Compute Cloud 2 C5

Onze Magento Excellence pakketten maken allen gebruik van Amazon Elastic Compute Cloud 2. Binnen de EC2 productlijn vinden we een overvloed aan smaakjes welke zijn geoptimaliseerd voor verschillende use-cases. Amazon onderscheidt 5 use-case categorieën: general purpose, compute optimized, memory optimized, storage optimized en accelerated computing. Deze categorieën omvatten uiteenlopende combinaties van CPU, geheugen, opslag en netwerkcapaciteit en bieden de flexibiliteit om de juiste mix van resources te selecteren voor uiteenlopende wensen. Voor een rekenintensieve applicatie als Magento willen we zoveel mogelijk CPU en geheugen throughput per uitgegeven euro.

De productlijn die het beste voorziet in deze wensen zijn de compute optimized producten en dan specifiek de C5 instances. C5 instances zijn geoptimaliseerd voor rekenintensieve werkbelastingen, denk aan: machine learning, schaalbare multiplayer gaming of video encoding, en daarmee buitengewoon goed uitgerust voor het draaien van een drukbezochte Magento applicatie.

Alle C5’s maken gebruik van Intel Xeon Platinum Scalable processors welke een kloksnelheid hebben van 3,0 Ghz. Leuk om te weten is dat Intel dit soort processors in samenwerking met Amazon heeft ontwikkeld, hetgeen laat zien welke ‘invloed’ marktleider Amazon geniet ten opzichte van kleinere cloudproviders zoals bijvoorbeeld DigitalOcean.

Magento Excellence 4XL en 5XL op Amazon Elastic Cloud 2 M4 & M5

Om in de behoeften te voorzien van grote Magento webshops, met meer dan 80.000 bezoekers per dag, hebben we gekozen voor de Amazon M4 en M5 instances. Grote webshops zijn gebaat bij zoveel mogelijk rekenkracht -lees aantal CPU’s met hoge kloksnelheid-, intern geheugen en netwerkbronnen om de overvloed aan server requests succesvol op te kunnen vangen. De Amazon M5 biedt op dit vlak soelaas met een maximaal aantal CPU cores van 96 die een kloksnelheid hebben van 2.5 GHz. Allen draaien ook op de Intel Xeon Platinum Scalable processors en zijn uitgerust met maximaal 384 GB intern geheugen. Ter illustratie de compute optimized C5 instances gaan maar tot maximaal 72 cores en 144 Gb ram. Hetgeen M4 en M5 instances de beste oplossing maken voor de Zalando’s van deze wereld.

Los van ‘top of the notch’ hardware biedt Amazon nog veel meer voordelen, hieronder alle voordelen op een rijtje:

 • Amazon levert dus absolute topkwaliteit hardware;
 • De Magento Excellence pakketten bieden een uptimegarantie van 99,95%. Met die garantie kun je kosten gepaard met downtime minimaliseren;
 • Meest stabiele platform van alle cloudhosters en marktleider;
  • Een groter klantenbestand dan je concurrenten stelt je in staat om sneller te kunnen leren dan je concurrenten en daardoor sneller te kunnen innoveren;
  • Als marktleider kun je meer volumekorting bedingen bij leveranciers hetgeen Amazon nog beter in staat stelt te concurreren wat weer kan leiden, afhankelijk van de bedrijfsstrategie, tot nog hogere CPU throughput per betaalde euro, investeringen in innovaties en/of stabiliteit;
 • Snel en goed back-up beleid. Byte maakt de back-ups zelf door middel van het maken van snapshots van het volume. Het maken van deze snapshots gaat zo snel, dat er eigenlijk geen tijd is voor tussentijdse wijzigingen en alle data meegenomen wordt in elke back-up;
 • Goed communicatiebeleid wat betreft onderhoud. Amazon geeft ruim van te voren aan wanneer ze onderhoud uitvoeren. Hierdoor kunnen wij onze klanten op tijd inlichten en de benodigde voorbereidingen treffen;
 • Bij Amazon weet je, in tegenstelling tot DigitalOcean, op voorhand welke processor je je gebruikt;
 • Amazon maakt voor hypervisors gebruik van shared storage hetgeen betekent wanneer deze down zijn, binnen 2 minuten een nieuwe hypervisor geboot is. Bij DigitalOcean duurt dit vele malen langer.

Zijn er ook nadelen?

De IOPS zijn niet ongelimiteerd, maar worden beperkt tot een bepaalde max. Als je shop goed geoptimaliseerd is, zul je hier geen last van hebben. Wel raden we je aan het in de gaten te houden (bijvoorbeeld met MageReport Premium). Het limiteren van de IOPS heeft overigens wel als groot voordeel dat je nooit last zult hebben van andere shops en het dus niet ten koste gaat van je performance.

Datacentra over de hele wereld

De datacentra van Amazon en DigitalOcean waar Hypernodes default op worden geboot staan in Europa, maar ze hebben elders ook datacentra staan. Voor Hypernode staan de default Amazon servers in Frankfurt en de DigitalOcean servers in Amsterdam. Heb je een Magento Professional of Magento Excellence pakket hebt en wil je je shop graag in een datacentrum in een ander land? Zowel DigitalOcean als Amazon hebben over de hele wereld datacentra staan. Hier vind je een volledig overzicht van alle locaties:

 • Datacentrum locaties DigitalOcean: Amsterdam, Londen, Frankfurt, New York, San Francisco, Toronto, Bangalore, Singapore
 • Datacentrum locaties Amazon

Als je je shop graag in een ander datacentrum wilt hosten, laat het ons dan weten, dan zetten we dit voor je op. Mail ons op: support@byte.nl of bel: 020 – 521 6226 .

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken