.cn extensie

Iemand wil je merknaam.cn registreren? SPAM!

Af en toe krijgen wij van onze klanten enigszins dringend bericht over een e-mail waarin iets staat in de trant van:

We received a company’s application that they are registering the name ‘Merknaam’ as their Internet Keyword and ‘merknaam.cn ‘, ‘merknaam.com.cn’ and “merknaam.asia’ domainnames. As the domain name registrar in China, it is our duty to notice you, so I am sending you this Email to check.

Er is dus zogenaamd iemand anders geïnteresseerd in hun domein met andere extensies en dreigt er mee vandoor te gaan. Zogenaamd, want deze e-mail behoort tot SPAM! Heel begrijpelijk dat klanten hiervan in paniek raken, want de e-mail klinkt best officieel en hun websites zien er vaak vrij professioneel uit. Wel is hun Engels vaak nogal gebrekkig. Gelukkig is er niets van waar en is dit gewoon een truc om mensen veel te laten betalen voor hun domeinnamen met andere extensies.

Er bestaat geen ‘duty to notice you’

In deze e-mails doet de afzender zich voor als een registrar van bijvoorbeeld .cn domeinnamen. Ze geven aan dat ze verplicht zijn om onderzoek te verrichten wanneer een bepaalde merknaam.cn wordt aangevraagd. Nu is dit niet het geval. Er bestaan geen regels in China en andere Aziatische landen die dit verplicht stellen. Bovendien geeft een merknaam die in Europa is geregistreerd geen rechten buiten Europa. Gebruikt iemand jouw merknaam, dan zul je dit via de gangbare wegen juridisch moeten aanvechten.

Kan iedereen zomaar .cn registreren?

Tegenwoordig moet je aan een flink aantal voorwaarden voldoen vóórdat je een .cn extensie mag registreren. Zo moet je een Chinees inwoner zijn en dient je bedrijf (gedeeltelijk) in China gehuisvest te zijn. In principe mag iedereen elke .cn domeinnaam registreren, maar moeten ze wel aan deze voorwaarden voldoen. De kans dat iemand dus daadwerkelijk je merknaam.cn registreert wordt hierdoor nog kleiner.

Kortom, creatief gevonden, maar dit soort e-mails zijn gewoon SPAM en kun je negeren.

Gebruikte bron: Internetrecht door Arnoud Engelfriet

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post