Oracle is de laatste tijd erg in het nieuws. Nadat Oracle in 2009 Sun heeft gekocht zien we hier bij Byte HQ dat Oracle steeds meer verwijderd raakt van de open source gedachte die Sun toch meer leek te hebben. Dat vinden wij erg jammer, want het zorgt voor een hoop onrust in open source land. Bij Byte zijn we heavy users van enkele softwarepakketten die voorheen onder de vlag van Sun vielen. Zo gebruiken we onder andere OpenSolaris, MySQL en OpenOffice. Over elk van deze drie mooie producten is wel een kort verhaaltje te vertellen.

opensolaris

Slechts een jaar na de overname lijkt redelijk duidelijk te worden dat Oracle in het operating system OpenSolaris niet veel tijd wil steken. Sun had gepland de nieuwe versie van OpenSolaris in het eerste kwartaal van dit jaar uit te brengen. Toen Oracle echter het roer overnam, bleef de release uit. Nu is het Q4 2010 en het ziet er naar uit dat de release niet meer zal komen. Dit blijkt uit een uitgelekte interne memo. Oracle zal waarschijnlijk een gratis variant van Oracle Solaris uitbrengen, onder de naam Solaris Express. Helaas zal dit product dan geen open source meer zijn maar alleen binair worden aangeboden. Is het erg voor Byte dat Oracle dit doet? We gebruiken voor onze nieuwe fileserver omgeving OpenSolaris (t.b.v. ZFS) en zullen geen last hebben van het feit dat Oracle stopt met OpenSolaris. Ons platform draait stabiel en we verwachten dan ook dat we hier niets van gaan voelen.

Ook zijn er twee partijen opgestaan die een fork maken van OpenSolaris. Dit zijn StormOS (OpenSolaris met een Ubuntu schilletje) en IllumOS (een fork van OpenSolaris). Verder wordt er ook nog gewerkt aan een native implementatie van ZFS op Linux. Uiteindelijk, als dit volledig uitontwikkeld is, zou naar die laatste onze voorkeur uitgaan. We gebruiken ZFS namelijk vooral om het Zettabyte File System. We verwachten echter dat het nog minimaal twee jaar duurt alvorens ‘ZFS on Linux’ stabiel is.

MYSQL

MySQL wordt veel meer gebruikt en is ook veel bekender dan OpenSolaris. Bij MySQL blijkt het al wat langer onrustig te zijn.  Monty Widenius, de oorspronkelijk auteur, was niet blij met de overname van Sun door Oracle. Hij vreesde dat door de overname MySQL een stille dood zou sterven. Ook heeft hij geprobeerd om de overname van MySQL door Oracle tegen te houden. Nadat dat mislukte heeft hij Sun vlak voor de overname verlaten om een fork te maken. Deze fork doopte hij MariaDB en deze is gestoeld op MySQL 5.1.

Zolang Oracle niet officieel stopt met MySQL ten gunste van haar eigen databaseproduct, zal MariaDB waarschijnlijk geen grote userbase ontwikkelen en zullen users MySQL blijven gebruiken. Binnen Byte werken we voor onze 5.0 versie nog met MySQL en voor onze 5.1 MySQL met een Percona release van MySQL. Percona gebruikt bij het compileren van haar versie als uitgangspunt MySQL en de versie die Byte gebruikt, is volledig backwards-compatible met MySQL. Er zijn alleen een aantal optimalisaties doorgevoerd om de databases sneller te maken.

Open Office

OpenOffice wordt binnen Byte weliswaar niet heel veel gebruikt aangezien we veel werken met Google Docs, maar “OO” kent wel een interessant verhaal. Oracle zal OpenOffice waarschijnlijk een stille dood laten sterven omdat ze zelf werken aan een cloud-implementatie van een officepakket dat niet gestoeld is op OpenOffice. Als reactie op de trage implementaties van nieuwe features hebben een aantal developers besloten om middels The Document Foundation een fork te maken van OpenOffice. Het resultaat is dat je nu al, slechts een kleine maand na de splitsing, de tweede BETA van LibreOffice kunt downloaden. Dat Oracle dit niet accepteert, blijkt wel uit het voorstel dat ze deze week gedaan hebben om de drie leden die LibreOffice zijn begonnen, uit de “Openoffice.org  Community Council” te zetten.

Hoe de toekomst van de overige oud-Sun-technologieën als ‘Oracle’ VirtualBox en Java zal zijn, weten we niet maar dat er een hoop te gebeuren staat, is duidelijk! De vraag is natuurlijk of het heel erg is dat Oracle deze stappen neemt? Hoewel we hier vinden dat Oracle de Open Source gemeenschap hier geen plezier mee doet, kunnen we ons ook voorstellen dat de uiteindelijk fork van een product de productontwikkeling stimuleert en zorgt voor een enorme drive bij de developers! Voorbeelden hiervan hebben we al eerder gezien, met als beste voorbeeld waarschijnlijk Mozilla Firefox (oorspronkelijk Netscape)!

To be continued…

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post