Magento 1 hacks

Sinds december 2019 is PHP versie 7.1 end-of-line, wat wil zeggen dat er voor deze (en oudere versies) geen beveiligingsupdates meer worden gedaan. Het is belangrijk om stil te blijven staan bij waarom je eigenlijk moet updaten, en hoe je dat aanpakt. Software moet nou eenmaal eens in de zoveel tijd geüpdatet worden om de veiligheid van een website, webshop of platform te garanderen. Maar dat is niet het enige! Wist je dat bij elke PHP versie update jouw shop sneller kan worden?

Geen security fixes meer voor PHP 7.1

Hoewel PHP 7.1 nog door veel gebruikers als een “recente versie” wordt gezien, is deze ondertussen alweer 3 jaar oud. Vanaf 2018 werden er al geen bugfixes en features meer gereleased en het afgelopen jaar zijn er voor deze versie slechts kritieke security updates uitgebracht. Nu PHP 7.1 als end-of-life gemarkeerd is, zijn deze kritieke security updates ook aan een einde gekomen.

Shops die nog op deze versie draaien, lopen hierdoor een risico; mocht er een gevaarlijk lek in PHP 7.1 gevonden worden, dan zal hier geen update voor worden uitgegeven. Gelukkig zijn er wel vaak vrijwilligers uit de Open Source community die PHP patches uitbrengen bij ernstige security lekken. Helaas laten deze vaak even op zich wachten en daarbij wordt het met iedere nieuwe patch moeilijker (en moeilijker) om deze samen te voegen met voorgaande patches.

Hoewel we oudere versies zoals PHP 5.6, 7.0 en 7.1 nog ondersteunen, blijft het raadzaam om toch zo snel mogelijk naar een nieuwere PHP versie, zoals PHP 7.2 en 7.3, te upgraden.

Houd er rekening mee dat je elke anderhalf tot twee jaar een PHP upgrade zal moeten doen, als je op een veilige versie wil blijven draaien.

Elke PHP update zorgt voor verbetering

Updaten van software is iets waar je helaas niet omheen kan. PHP brengt tegenwoordig eens per jaar een nieuwe versie uit, maar hierdoor is er ook elk jaar eentje end-of-life. Houd er dus rekening mee dat je elke anderhalf tot twee jaar een PHP upgrade zal moeten doen, als je op een veilige versie wil blijven draaien.

Gelukkig zitten aan het updaten van PHP voornamelijk voordelen. Uiteraard is het veiliger om op een moderne PHP versie te draaien, maar wist je dat elke nieuwe versie zo’n 10-20% sneller is dan oudere versies? Mocht je shop of PIM van 7.1 naar 7.2 of 7.3 upgraden, dan zal dat bijna altijd een positief resultaat hebben op de performance. Daarnaast is updaten tegenwoordig veel minder eng, omdat men veel duidelijker aangeeft welke versies ondersteund worden, voor zowel de applicatie zelf, als de bijbehorende modules.

Wist je dat elke nieuwe PHP versie zo’n 10-20% sneller is dan oudere versies?

PHP updaten doe je zo

Het upgraden van PHP is in de loop der jaren een stuk eenvoudiger geworden. Hoewel het nog steeds niet iets is om blindelings in te springen, kun je door je goed voor te bereiden, meestal upgraden zonder al te veel gedoe.

Testomgeving

Het is helaas niet mogelijk om zowel PHP 7.1 als PHP 7.2 op dezelfde Hypernode te draaien. Om te testen hoe je shop of PIM werkt in een andere versie van PHP dien je dus een losse testomgeving op te zetten. Dit kan met behulp van de Hypernode Docker, of door te werken met een developmentpakket. Op een development pakket maak je een kopie van je live webshop op een volledig losstaande node. Zo kun je in alle rust, zonder dat je bezoekers het merken, testen in een andere versie van PHP.

Iedere testomgeving heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk deze blogpost over het testen en ontwikkelen op een Hypernode voor een handig overzicht.

Modules

Hoewel core modules goed getest zijn op compatibiliteit, is het wel belangrijk dat je al je extra modules afgaat om te zien of deze compatible zijn met nieuwere PHP versies, en indien nodig deze update naar een versie welke met PHP 7.2 compatibel is.

Magento versie

Maak je gebruik van Magento 2.2.10 of hoger? Dan is Magento compatible met PHP 7.2 en kan je gaan updaten. Maak je gebruik van een oudere Magento 2 versie, dan zal je deze eerst moeten updaten naar een nieuwere versie. Voor Magento 1.9 zal je eerst een patch voor PHP 7.2 support moeten installeren.

Maak de overstap

Overstappen naar een andere versie van PHP voor Hypernodes duurt maar een paar minuten en kan via het Service Panel:

  • Login op het Service Panel.
  • Selecteer de gewenste domeinnaam.
  • Ga naar het tabblad Instellingen.
  • Klik op de button PHP
  • Kies je nieuwe PHP versie

Het is ook mogelijk om via SSH over te stappen naar een nieuwe versie. Dit doe je door het commando hypernode-systemctl settings php_version –value=7.2 uit te voeren.

Na ongeveer 5 minuten draait je shop op de nieuwe PHP versie. Gefeliciteerd, je shop is weer toekomstproof!