Puppet community over de vloer bij Byte

Puppet community over de vloer bij Byte

Eén server (een NS1), twee slimme nerds op de campus van Enschede en een business plan op een bierviltje. We spreken hier over 1999, het mooie jaar waarin Byte het levenslicht zag. Inmiddels, in 2013, beheren we een groot serverpark met bijna 1.000 servers, zijn de twee slimme nerds aangevuld met nog 30 pientere koppen van divers nerd-gehalte en het business plan neemt tegenwoordig 2 bierviltjes in beslag.

Automatisering

Hoe ga je van 1 naar 1.000 servers zonder ook je arbeidsuren te moeten verduizendvoudigen? Hoe zorgen wij ervoor dat we ook in de toekomst kunnen blijven groeien? Ons geheim: Automatiseer! Het heiligste der Heilige Tech Geboden en het eerste woord dat wij onze Byte-babies leren zeggen.

Sinds 2011 gebruiken wij hiervoor onder meer Puppet. Puppet is een Open Source configuratiemanagement tool. Dankzij Puppet hoeven we niet elke server apart en handmatig in te richten, maar schrijven we ‘recepten’, waarna we servers met één commando afconfigureren en klaarzetten voor productie. In theorie ben je dus aan het inrichten van 1.000 servers net zoveel tijd kwijt als aan het inrichten van 1 server, op de tijd na die het je kost om 1.000 keer op ‘enter’ te klikken dan. Maar dit is de theorie. In de praktijk komen we toch regelmatig uitdagingen tegen. Puppetmasters die niet zoveel servers tegelijk aan blijken te kunnen, de tijd die het duurt om een server helemaal met puppet te (her)installeren – vooral onhandig als je er direct mee aan de slag wilt -, twijfels over het allerslimste gebruik van Puppet. En willen we niet al te late adopters zijn en over naar Puppet 3.0 (inmiddels alweer bijna een jaar geleden gereleased), of voldoet onze huidige versie nog?

Puppet community

Kris Buytaert in een geanimeerde presentatie

Kris Buytaert in een geanimeerde presentatie

Op zoek naar tips, tricks, best practices en – laten we eerlijk zijn – nieuwe, slimme techies, zochten we contact met de Dutch Puppet User Group. Zij bleken nog op zoek te zijn naar een goede locatie voor hun tweede Meetup en zo ontstond een vruchtbare samenwerking. Op maandagavond 16 september was het zover: de Puppet Meetup vond plaats bij Byte. Twintig mensen met een vergevorderde behoefte om te automatiseren en interesse in Puppet waren hier aanwezig om te luisteren naar een Talk van de Vlaamse puppetgoeroe Kris Buytaert. Kris hield voor ons het praatje dat hij ook op de PuppetConf 2013 hield: Monitoring in a Infrastructure as Code Age. Onder meer leerde hij ons dat een softwareproject niet is afgelopen zodra het in productie is en de eerste klanten bedient. Het is juist pas klaar op het moment dat de allerlaatste klant uitgestorven is. Een interessant uitgangspunt, en een mooie manier om niet alleen het opzetten van de monitoring, maar ook de uitvoer ervan als onderdeel van je project uit te voeren.

Wij kregen de kans om een paar van onze vragen in de groep te gooien, leerden een paar nieuwe tools en puppetkunstjes kennen en hadden interessante discussies met de aanwezige puppeteers. Wij zetten dus onze deuren zeker nog een keer open voor de hartelijke en slimme Dutch Puppet community!

Dutch Puppet User Group

Dutch Puppet User Group

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post