De afgelopen maanden heeft Byte gebouwd aan een nieuwe omgeving. Omdat Byte hard groeit is het belangrijk om aan de groei behoefte van onze klanten te voldoen. Daarnaast moeten we zorgen voor een steeds verdere risico spreiding. Om deze zaken voor elkaar te krijgen hebben we in februari besloten om een extra segment te bouwen.

Nu, vijf maanden later, is Segment 2 ook daadwerkelijk live en daar zijn we best trots op! Er moest namelijk ontzettend veel gebeuren om dit mogelijk te maken. Het goede nieuws dat we met deze inspanningen ook de basis hebben gelegd voor het makkelijk bijbouwen van een Segment 3, 4, enz. in de toekomst!

Wat is dat, segment 2?

schematische segment weergave

Dit nieuwe segment is een volledig nieuwe hostingomgeving die qua opzet gelijk is aan het eerste segment. Belangrijk is dat beide segmenten volledig onafhankelijk zijn. Segment 2 mag daarom geen kritieke resources gebruiken van segment 1. Met dit nieuwe en nog lege segment kunnen we gemakkelijk een flinke groei van bezoekers en websites opvangen.

Segment 2 heeft eigen loadbalancers, db-server, ftp servers, ssh servers, web servers, magento servers, etc.
Naast groei zorgt dit ook voor het invullen van de tweede behoefte nl. risicospreiding. Op het moment dat er ook maar iets gebeurt met segment 1 (bijvoorbeeld een grootschalige DDoS aanval op een website) dan hebben klanten van segment 2 hier geen last van.

Wat hebben we gedaan om dit mogelijk te maken?

Om dit te bewerkstelligen moest er een hoop gebeuren. Om een indruk te geven:

  • Vele scripts zijn omgeschreven om nu ‘segment aware’ te zijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld ons loadbalancerscript. Voorheen maakte het loadbalancer script een configuratie voor alles. In de nieuwe oplossing genereert dit script alleen een configuratie voor het segment waar deze voor werkt.
  • Er moest een extra monitoring systeem worden ingericht waarmee we het functioneren en de performance in de gaten kunnen houden en tijdig incidenten opmerken
    (daarnaast monitort segment 2 nu segment 1 en vice versa)
  • De FTP implementatie is op beide segmenten aangepakt om uniform te zijn. De huidige FTP implementatie kon namelijk niet omgaan met meerdere segmenten. De nieuwe kan dit wel maar vereist wel dat klanten inloggen met ftpklantnr.bytenet.nl

Wil je graag dat jouw website één van de eerste is op Segment 2?

Alle nieuwe clusterhosting pakketten zullen van nu al direct in segment 2 worden aangemaakt. Magento pakketten zullen ook binnen enkele weken in segment 2 worden aangemaakt.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een nieuwe website bij ons onder te brengen! 🙂

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post