Debian Buster

Dit jaar upgraden we ons huidige besturingssysteem van Ubuntu Xenial naar Debian Buster. Vanaf 1 juni 2020 zullen alle nieuwe Hypernodes op Debian Buster draaien. Het upgraden van huidige productie en development nodes, ofwel fase 2, staat gepland voor het eind van de zomer. Natuurlijk houden we jullie hiervan op de hoogte.

—–

Waarom upgraden van Ubuntu naar Debian?

Ubuntu en Debian zijn allebei Linux besturingssystemen. Toen we in 2014 de eerste productie Hypernodes startten kozen wij voor Ubuntu in plaats van Debian operating system (OS). In een productieplatform wil je uiteraard voor zo min mogelijk verrassingen komen te staan, en destijds was compute cloud vrij nieuw en het meest gebruikte OS op AWS of andere vergelijkbare clouds was Ubuntu. In de loop der jaren hebben wij wel vooral Debian packaging gebouwd (om deze vervolgens op Ubuntu OS te laten draaien), aangezien we hebben ervaren dat dit ecosysteem in het algemeen veel transparanter en beter gestructureerd is. Inmiddels is Debian volwassen geworden en heeft het onze voorkeur boven Ubuntu.

Daarom hebben wij besloten om nu niet meer naar Ubuntu Bionic of Ubuntu Focal te upgraden, maar naar Debian Buster. Het inzetten en onderhouden van onze software zal hierdoor soepeler verlopen. Voor de klant zijn de twee besturingssystemen amper te onderscheiden. Voor ons betekent het echter dat ontwikkelen aan het platform sneller en efficiënter kan.

Daarnaast biedt Debian Buster de laatste veiligheids patches en de mogelijkheid om nieuwe softwareversies en functionaliteiten out-of-the-box te ondersteunen. Nodes v10 en TLSv1.3 bijvoorbeeld. Bekijk onze support documentatie voor de complete lijst met technische implicaties.

Wil je Debian Buster alvast testen?

Stuur dan een mail naar support@hypernode.com, dan zetten wij een gratis en tijdelijke test node voor je op. Uiteraard hebben we de setup uitgebreid getest, maar feedback is altijd welkom. Wellicht vind jij nog mogelijke corner cases die wij over het hoofd hebben gezien. Een leuke uitdaging dus.

Onthoud wel dat deze test Hypernodes later in het development proces worden weggegooid. We controleren deze niet, en zijn dus echt alleen om te testen en rond te neuzen. We geven er maar een paar weg. Als je geïnteresseerd bent in deze preview en bereid bent om feedback te geven, laat het ons dan weten.