bezoekers magento shop

De basiseigenschap van hosting is ervoor zorgen dat een website te bereiken is voor online bezoekers. Plaats een website op een server, sluit deze aan op het internet, en je bent er. Zou je denken. Voor een e-commerce website gelden echter meer eisen, want een webshop heeft met heel andere uitdagingen te maken als het gaat om bezoekersstromen. Denk aan bezoekerspieken tijdens campagnes en hackers die het gemunt hebben op creditcardgegevens. Ons Hypernode platform is helemaal ingericht op de wensen van e-commerce Magento shops. In dit blog licht ik 3 slimmigheidjes toe die ervoor zorgen dat jouw webshop altijd bereikbaar blijft voor je belangrijkste bezoekers: zij die converteren.

‘Te-‘ is nooit goed. Ook niet bij ‘te’veel bezoekers

Laten we dieper ingaan op bezoekersaantallen en -pieken. Hoge bezoekersaantallen klinkt aantrekkelijk, maar veel verkeer is niet altijd goed voor je webshop. Een mooie actie, mailing of de feestdagen in december kunnen aanleiding zijn voor flink meer bezoekers. Verwachte bezoekerspieken kun je gemakkelijk opvangen door van tevoren je pakket voor een paar dagen te upgraden zodat je shop voldoende resources heeft. Maar stel dat je alsnog het aantal bezoekers hebt onderschat? Of dat je erdoor wordt overvallen omdat de bezoekers geen mensen zijn, maar bots? Als het de bezoekersaantallen hoger zijn dan je hostingresources aankunnen, dan wordt je shop traag, of gaat zelfs down. Op Hypernode proberen we zoveel mogelijk slimme processen in te bouwen die je ook op deze momenten uit de brand houden.

#1 Bescherming tegen ongewenste bots

Wat als blijkt dat het overgrote deel van je server resources niet opgeslokt worden mensen, maar door bots? Bepaalde bots heb je nodig (bijvoorbeeld die van Google), maar zolang je niet in China verkoopt gaan de bots van de Chinese zoekmachines je geen cent meer opleveren. En die zijn wel vrij fanatiek, weten we uit ervaring. Zonde van de resources die je liever aan betalende klanten besteedt.
Wij geven je daarom de mogelijkheid om je access logs te analyseren en in het Service Panel eenvoudig onnodige bots te blokkeren. Sommige hebben we zelfs al voor je geblokkeerd. Maar we helpen je ook proactief. Zien wij een verminderde performance van je shop door een te fanatieke web-crawler, dan ontvang je van ons een e-mail. Daarin leggen we uit hoe je de bezoekfrequentie van deze bot aan je shop zelf kunt reguleren.

#2 Slim omgaan met request

Op het moment dat je shop veel bezoekers heeft en veel requests moet verwerken, kan het gebeuren dat je shop de resource limieten van je Hypernode raakt en in het ergste geval offline gaat. Om te voorkomen dat dit gebeurt hebben we een een slim mechanisme op het Hypernode platform geïmplementeerd: smart request handling. Deze kijkt of een request nog steeds een ‘geldig’ request is, of dat er aan ‘de andere kant’ niemand meer wacht op de informatie die de server moet serveren. Is het geen geldig request (meer), dan wordt deze afgekapt zodat er resources vrijkomen voor nieuwe requests.

Een beetje abstract? Een simpel voorbeeld: stel dat je webshop veel bezoekers te verwerken heeft en het zwaar heeft omdat deze bijna aan de limieten van de Hypernode zit. Bezoekers worden ongeduldig en klikken continue op F5 voor een refresh van een pagina, of klikken gewoon wat rond. Al die requests worden in een wachtrij gezet, maar de enige request die er echt toe doet is het laatste request. Alleen daar kijkt de bezoeker naar. Op Hypernode worden al die andere requests van dezelfde gebruiker genegeerd en wordt alleen het laatste request in behandeling genomen. Superslim en supereffectief. We zien in de praktijk echt vaak dat dit mechanisme de shop op zijn poten houdt.

#3 Brute-force protectie

Magento shops zijn een dankbaar doelwit voor hackers. Met brute-force aanvallen hebben ze het voornamelijk gemunt op de /admin en /downloader secties. Erg vervelend omdat deze aanvallen (van duizenden requests in korte tijd) belangrijke resources kosten die je liever besteed aan betalende klanten. Daarbij bestaat de kans dat hackers inbreken in de backend van je shop, met alle gevolgen van dien.
Er zijn verschillende maatregelen die je zelf kunt nemen om je shop te beschermen tegen hackers, maar Hypernode helpt mee. Het grootste deel van de aanvallen op een shop wordt geweerd dankzij adaptive filtering. Daarbij wordt de bron van de aanval direct geblokkeerd als blijkt dat deze robot-achtige kenmerken heeft en meerdere inlogpogingen uitvoert. Dit proces is ook nog eens zelflerend en wordt dus voortdurend effectiever.

We’ve got your back!

Anticiperen op hoge bezoekersaantallen door tijdelijk je resources te vergroten is altijd beter dan duimen dat het goed gaat. Maar soms kun je niet voorspellen wie of wat je shop bezoekt en in welke hoeveelheid. In op die penibele momenten biedt Hypernode je webshop een flinke steun in de rug, zodat je gewoon kunt blijven verkopen.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post