magento 2 op hypernode

Een webshop die klaar is voor de toekomst? Dan is overstappen naar Magento 2 geen slecht idee. Dit dachten ze ook bij Bio Futura. In samenwerking met onze partner Experius hebben ze recentelijk de overstap gemaakt. We vroegen Fleur van Experius en Marc van Biofutura hun ervaringen met ons te delen. Bio Futura is een importeur, groothandel en webshop in duurzame verpakkingen en disposables. De meer dan 300 producten tellende webshop bedient zowel de zakelijke- als consumentenmarkt in verschillende Europese landen. Niet alleen als cateraar of restauranthouder kun je bij Bio Futura terecht. Ook voor je eigen verjaardagsfeestje kun je hier alles bestellen wat je nodig hebt.

Welke zaken waren met name belangrijk bij de ontwikkeling van de shop?
Fleur: “Omdat de shop van Bio Futura in verschillende landen actief is, is een goede snelheid van de shop in ieder land is erg belangrijk. De verschillende storeviews voor de landen waarin ze actief zijn, zijn onmisbaar. Om deze reden hebben we een splashpage ingebouwd. Zo zijn klanten ervan verzekerd dat ze op de juiste pagina terechtkomen. Voor een goede gebruikerservaring in elk land, hebben we ook een BTW-switcher ingebouwd, die ervoor zorgt dat klanten zelf hun prijsweergave kunnen instellen.”

De keuze voor Magento 2

Vanwaar juist nu de overstap naar Magento 2?
Fleur: “Bio Futura had voorheen een verouderde shop op basis van Magento 1. Deze shop was niet responsive en miste stabiliteit. De overstap naar Magento 2 was dus een mooie stap om de oude shop te verbeteren en op de laatste technieken te laten draaien.”

Welke ervaring heeft Experius al met het ontwikkelen van Magento 2 shops?
Fleur: “Direct nadat Magento 2 uitkwam hebben we vanuit Experius Mage 2 gen opgezet. Hiermee wilden we een platform neerzetten waarmee we basiscode konden genereren voor het bouwen van nieuwe Magento 2 modules. Uiteindelijk hebben we besloten deze openbaar te maken en de hele community hiervan te laten profiteren. Verder staan er reeds verschillende nieuwe shops live en zijn we ook voor veel van onze bestaande klanten een nieuwe, verbeterd Magento 2 platform aan het bouwen.”

Wat is er zo fijn aan Magento 2?
Fleur: “Voor onze klanten is het erg prettig dat (t.o.v. Magento 1) de admin er overzichtelijker uit ziet en gemakkelijker te gebruiken is.Daarnaast is het voor onze developers ook prettig dat gedurende de ontwikkeling, issues bugs snel werden verholpen middels updates. Tenslotte zien we dat de performance van juist geoptimaliseerde shops erg goed is, zeker met behulp van full page cache.”

Het Hypernode platform is volledig voor Magento 2 geoptimaliseerd. Alle software die nieuw door Magento 2 wordt ondersteund (o.a. PHP 7, Sphinx Search, Varnish 4, Redis en composer) zijn standaard beschikbaar. Een overzicht van alle features en optimalisaties vind je op Hypernode.com

De overstap naar Magento 2

Over de migratie zelf. Hoe verliep de overstap naar Magento 2? Wat hebben jullie meegenomen (bijv orderhistorie), wat opnieuw ontwikkeld?
Fleur: “De meeste data en functionaliteiten van de oude shop hebben we overgenomen. Inclusief klantdata, adressen en orderhistorie. Hiervoor gebruiken we onze eigen tools om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Verder maken we gebruik van een connector. Dit is een tussenliggende laag die data gemakkelijk tussen twee omgevingen kan migreren. Daarnaast maken we gebruik van onze Substitute Order Module om de orders uit de oude shop vlekkeloos weer te geven in de nieuwe shop.”

Waarom hebben jullie gekozen voor Byte en Hypernode platform?
Fleur: “Wat een Hypernode van Byte ons geeft is absolute zekerheid, stabiliteit en de goede service. Een Magento 2 project heeft vaak al talrijke uitdagingen, maar een Hypernode van Byte zorgt ervoor dat we ons om hosting geen zorgen hoeven te maken, dat is zowel voor ons als de klant erg prettig.”

Wat viel op met betrekking tot functionaliteit en performance? Waren er dingen waar jullie tegenaan liepen?
Fleur: “Het was even wennen om goed om te gaan met de Full Page Caching van Magento 2. Zeker de bouw van de BTW switcher was een uitdaging in combinatie met FPC.”

En wat viel eigenlijk reuze mee?
Fleur: “De uiteindelijke livegang ging, na uitgebreid testen, erg soepel. Daarbij hebben we de SEO-waarde goed kunnen behouden en is de stabiliteit van de hosting perfect.”

Marc, kun je vertellen hoe Biofutura de migratie heeft ervaren?
Marc: “Na veel testen verliep de migratie soepel, we zijn erg blij met de overgang.”

Hoe ervaar je de nieuwe shop? Welke verbeteringen zie je tegenover de oude shop op basis van Magento 1?
Marc: “Met de overgang hebben we het gevoel klaar te zijn voor de toekomst. Er staat nu een mooi en stabiel platform waar we de komende jaren op door kunnen ontwikkelen om de klantervaring steeds verder te optimaliseren.”

Fleur, heb je tenslotte nog tips voor webwinkelier die nog twijfelt aan het maken van een overstap? 
Fleur: “Het is een goed idee om voor Magento 2 te kiezen. De kinderziektes zijn eruit en je kunt er jaren mee vooruit. Onderschat echter niet de complexiteit van een nieuw webshop traject. Overweeg goed welke functionaliteiten essentieel zijn voor jullie en welke data je graag wilt migreren. Daarbij is de keuze van een goede implementatiepartner die je wensen goed begrijpt erg van belang om het tot een gezamenlijk succes te brengen.”

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post