Magento 2 Cookbook

Voor iedereen valt er veel te leren in Magento 2, ongeacht of je ontwikkelaar, systeemtechneut of webshopeigenaar bent. En precies daarom is het Magento 2 Cookbook van Ray Bogman en Vladimir Kerkhoff zo handig. Hierin hebben ze Magento 2 uitgewerkt tot simpele “recepten”, waarbij jij gemakkelijk kunt kiezen wat je wilt weten. Alles komt aan bod; van het opzetten en optimaliseren van je installatie tot aan het ontwikkelen van modules en thema’s. Ray vertelt ons over de inhoud van het boek, en waarom jij dit zou moeten lezen.

Waarom zouden mensen het boek moeten lezen?

Ray: “Het boek staat vol met concrete theorie, samengevoegd met heldere stappen die je praktisch leren werken met Magento 2. Het geeft je een goed gevoel wat er allemaal mogelijk is in Magento 2 en wat er is veranderd. Ondanks dat Magento 2 op Magento 1 lijkt werkt het toch net even anders, intuïtiever en gebruiksvriendelijker.”

“Voor de webshopeigenaar geeft het inzicht in wat de overstap voor je betekent en wat het je aan winst gaat opleveren op termijn. Techneuten krijgen vooral inzichten in nieuwe technieken en leren omgaan met de professionaliseringsslag die Magento heeft doorgaan. Denk hierbij aan het werken met de standaard ondersteuning van Varnish, voor optimale performance. Het boek helpt je om deze technieken werkend te krijgen”, aldus Ray.

Ray: “Belangrijk om te weten is dat dit boek veel verschilt van de documentatie die Magento zelf heeft geschreven. Niet alleen omdat we moeite hebben gedaan om geen dingen te herhalen, maar vooral omdat onze documentatie gebaseerd is op Nginx, waar Magento al haar documentatie heeft gericht op Apache. Om de mensen die Apache gebruiken niet helemaal uit te sluiten geven we ook overal een korte verwijzing naar wat zij kunnen doen”.

“Voor de webshopeigenaar geeft het inzicht in wat de overstap voor je betekent en wat het je aan winst gaat opleveren op termijn. Techneuten krijgen vooral inzichten in nieuwe technieken en leren omgaan met de professionaliseringsslag die Magento heeft doorgaan.”

Hoe zou je het boek in vier woorden beschrijven?

Ray: “Informatief, actueel, vooruitstrevend en hands-on. Het geeft je een praktische kijk in de wereld van Magento 2 waarbij we ook gebruik hebben gemaakt van de laatste technieken. Denk hierbij aan PHP 7 en HTTP2, dit zijn technieken die op dit moment nog in de kinderschoenen staan, maar in de toekomst veel gebruikt zullen worden.”

Hoe is het boek tot stand gekomen?

Ray: “Er is al vaker aan me gevraagd om een boek rondom Magento te schrijven. Toch was het voorstel voor een Magento 2 Cookbook de eerste die goed bij me paste. Daarnaast kwam de vraag ook precies op het goede moment. Er moesten toch studie uren in Magento 2 gestoken worden, en die kon ik dubbel benutten door er direct een boek over te schrijven.”

“Ik wil iedereen aansporen om alvast in Magento 2 te duiken zodat je klaar bent wanneer Magento 1 uitgefaseerd wordt.”

“Voordat ik begon te schrijven kreeg ik een overzicht van de onderwerpen die sowieso aan bod moesten komen. Het grootste deel hiervan waren onderwerpen waar ik goed in thuis ben. Voor de onderwerpen waar ik niet volledig in wilde duiken, denk aan het programmeren van modules, vroeg ik Vladimir om me te helpen. Zo konden we samen goed sparren over de indeling van het boek, en de manier waarop we dit zouden invullen”, aldus Ray.

Nu je jezelf zo hebt verdiept in Magento 2, wat adviseer je anderen?

Ray: “Voor webshopeigenaren raad ik aan om jezelf goed in te lezen wat er mogelijk is, en om duidelijk te krijgen wat jouw Magento 2 echt nodig heeft om te functioneren. In je oude shop zitten waarschijnlijk 101 extensies en modules en die zijn bij lange na niet allemaal klaar voor Magento 2. Je moet eerst duidelijk krijgen welke softwareonderdelen je moet hebben, om vervolgens de ontwikkelaars op de hoogte te stellen. Ik merk nu dat ontwikkelaars zitten te wachten op de vraag vanuit de klant, en de klant zit te wachten op de actie van ontwikkelaars. Maar dat dit niet wordt uitgesproken. Voor techneuten raad ik je aan om er mee aan de slag te gaan. Technisch gezien is Magento 2 echt klaar, en merken we dat er op grote schaal bugs verholpen worden. Met het Magento-event dat eraan komt verwacht ik ook dat er weer een nieuwe release gaat komen. Ik wil iedereen aansporen om alvast in Magento 2 te duiken zodat je klaar bent wanneer Magento 1 uitgefaseerd wordt.”

Ben je benieuwd naar het Magento 2 Cookbook? Je kunt al een klein kijkje nemen én het boek bestellen op https://mage2cookbook.com. Daarnaast geven Ray en Vladimir binnenkort een presentatie over het boek bij ons op kantoor. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan op de Meetup pagina.

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post