Magento 2.0

Magento 2.0

Dinsdagavond 26 maart kwamen er zo’n 18 developers en (aankomende) webshopeigenaars bij elkaar in het Magento Competence Center aan het Rokin in Amsterdam. Byte en SupportDesk organiseerden hier weer hun maandelijkse Magento User Group (MUG). Het onderwerp? Magento natuurlijk! En specifiek de toekomstverwachtingen rondom Magento 2.0, verpakt in een presentatie van de interessantste uitkomsten van de zogenaamde ‘Magento Snowcamp’ – de sneeuweditie van Developers Paradise, die plaats vond van 19 tot 22 maart in Oostenrijk.

Magento 2.0 laat nog even op zich wachten

Ray Bogman van SupportDesk leidde ons door de avond heen. Hij was vorige week aanwezig bij Magento Snowcamp en had daar veel mensen formeel en informeel gesproken over de plannen van Ebay met Magento. Toen Byte en SupportDesk de MUG onderwerpen voor het komende jaar aan het vaststellen waren, waren we er nog van overtuigd dat Magento 2.0 niet lang meer op zich kon laten wachten. Ooit stond de eerste release van deze versie namelijk voor het vierde kwartaal van 2011 op de planning.

Die deadline is inmiddels ruim verstreken, door onder andere een tijdelijke koerswijziging van Magento (anderhalf jaar de focus op X-commerce). De koers richt zich nu weer op het CMS Magento zelf. Er waren aanwijzingen dat er op deze Magento Snowcamp in maart 2013 toch een eerste alpha release van 2.0 zou komen.

Naarmate de datum van het evenement naderbij kwam, begonnen we daar echter aan te twijfelen. Op GitHub, waarop alle softwareontwikkeling van Magento te vinden is, was al een tijdje weinig activiteit t.a.v. 2.0 vanuit de core developers. Tijdens de Magento Snowcamp werd geen nieuwe releasedatum genoemd voor Magento 2.0, maar aannemelijk is dat het richting kwartaal 4 van 2014 gaat. Maar waarom? En is dat nou een slechte zaak, of is het juist een positief verhaal?

Strategische veranderingen Magento

Er zijn een aantal duidelijke aanwijzingen dat Ebay bezig is met een strategiewijziging voor Magento. We bespraken een aantal van deze aanwijzingen.

Ten eerste was er de Hackaton van een paar weken geleden in Zurich. Op dit event werd ervoor gekozen om geen nieuwe code te schrijven, maar juist om bugs in de huidige code te fixen. Vermoedelijk is dit een aanloop naar een nieuwe release: Magento 1.8. Hiervan wordt aangenomen dat het een bug-fix release wordt zonder nieuwe features. Verwachting is dat de eerste versie hiervan op Magento Imagine zal worden gepresenteerd. Dit grote Magento event vindt al snel plaats (van 7 t/m 9 april) in Las Vegas. We zijn benieuwd!

Ten tweede wezen de presentaties van developers van Ebay tijdens de Magento Snowcamp ook op een sterke nadruk op de verbetering van performance en stabiliteit, in plaats van nieuwe features. In een van de presentaties, gegeven door Saleem Shafi, werd er volledig gefocust op mogelijke toekomstplannen en werd er voortdurend gevraagd om feedback. Een van de mogelijke plannen was het gebruiken van Twig, een templating engine, waarmee de usability sterk vergroot kan worden en de code een stuk efficiënter. Een ander idee dat werd gepitcht was het gebruiken van OQL, een query taal die afgeleid is van van SQL.

OroCRM

Ten derde was het misschien al een teken aan de wand dat mede-ontwikkelaar van Magento Yoav Kutner vorig jaar opgestapt is bij Ebay. Gelukkig houdt hij zich nog steeds met Magento gerelateerde zaken bezig. Binnenkort lanceert hij een nieuw Open Source CRM product. Het op e-commerce gefocuste OroCRM wordt een aanvulling op Magento en zorgt ervoor dat veel zaken die je nu nog met third parties moet regelen gemakkelijk op 1 plek gecentraliseerd worden. Voor Magento wordt een API ontwikkeld, waardoor de systemen heel gemakkelijk samen gebruikt kunnen worden. De developers en webshopeigenaars die op deze Magento User Group bijeen zijn gekomen, reageerden vol interesse op de ontwikkeling van dit CRM. Zeker het feit dat de oprichter van Magento erbij betrokken is, doet vermoeden dat het een zeer goed bruikbaar systeem wordt, dat bovendien prachtig zal aansluiten op Magento.

Focus op feedback

Maar welke conclusies kunnen we nu trekken uit deze opzich losstaande gebeurtenissen? Hoewel Magento een prachtproduct is, is er nog een hoop aan te verbeteren. Templating en database zijn toch wel de bottleneck in de huidige Magento versie, en juist hierover wil Magento meer feedback ontvangen. Dat is positief. Het lijkt erop dat er eindelijk goed geluisterd wordt naar de community en dat ze liever iets goeds maken, dan snel releasen. Kortom, een wat lagere releasesnelheid hoeft helemaal niet negatief te zijn, het ontwikkeltempo moet wel omhoog.

 

 

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post