Magento Mail

Magento Mail

De Magento User Group Transactionele E-mail en E-mailmarkting heeft veel gebruikers getrokken. We waren in de aanloop van de MUG genoodzaakt de inschrijfmogelijkheid te sluiten omdat we aan het maximum inschrijvingen zaten.

Dat dit onderwerp van deze gebruikersgroep zo populair was, is zo gek nog niet. Want voor iedereen die een webwinkel heeft en meer profijt wil halen uit het contact met de klant, is het een must om eens in de wereld van transactionele e-mails te duiken en dit communicatie kanaal te optimaliseren.

Wat zijn transactionele e-mails?

Transactionele e-mails zijn mailuitingen die (automatisch) verzonden worden nadat er door de ontvanger een bepaalde actie is uitgevoerd. Bijvoorbeeld in opvolging van een bestelling, zoals een orderbevestiging, factuur, verzendingsbevestiging of creditnota, maar ook bevestigingen van aangemaakte klantaccounts, nieuwsbrief aan- en afmeldingen, aankondigingen van prijsveranderingen, verlanglijst delen en voorraadstatus-updates.

Wat is het voordeel van transactionele e-mails?

Transactionele e-mails hebben een groot voordeel; omdat de klant zelf een actie heeft uitgevoerd, valt het ontvangen van een e-mail in de lijn der verwachtingen.  Ze zijn uiterst relevant en persoonlijk en worden hierdoor vaker geopend, gelezen en in doorgeklikt (hogere open en klik percentages) dan de andere (bulk verstuurde) mailuitingen.

Verbeter je klantcontact met transactionele e-mails

Omdat transactionele e-mails vaker worden gelezen, wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat deze e-mails er representatief uit zien en in dezelfde stijl zijn als jouw website. Maak daarbij optimaal gebruik van de opgeslagen klantgegevens in de database en verstevig het contact met je klant.

Nu je weet dat de klant de e-mail daadwerkelijk leest, wil je ook dat deze op een professionele manier je bedrijf representeert. Verstuur je een transactionele e-mail vanuit je e-commerce platform zoals Magento, dan is deze meestal nog niet opgemaakt of optimaal gepersonaliseerd. Toch is het wel mogelijk om de transactionele e-mail die via Magento wordt verstuurd te customizen. Magento 1.7 kent ongeveer 30 verschillende transactionele e-mails. Het aanpassen van deze e-mails kan bewerkelijk zijn, maar met behulp van custom variables is het te doen.

Eigen logo plaatsen in Magento transactionele e-mail

Een minimale aanpassing van je transactionele e-mail is het plaatsen van je eigen logo in de mail.

Ga hiervoor naar System >> Configuration >> General >> Design >> Transactional emails.

Upload vervolgens je eigen logo en klik daarna op Save Config.

Upload logo naar transactionele e-mail

Upload logo naar transactionele e-mail

Custom Variables toepassen voor de opmaak van transactionele e-mail

In de Magento backend kan je door middel van Custom Variables de opmaak van je transactionele e-mail opstellen. De door jou opgestelde custom variables die je als een soort van losse bouwblokken kunt zien, kun je oproepen in de e-mail template van de desbetreffende  transactionele e-mail.

Custom Variable instellen

Voor het opstellen van Custom Variables ga je in je Magento backend naar System >> Custom Variables.

Custom variables

Custom Variables

Custom Variable toepassen

Voor het plaatsen van je opgestelde Custom Variables, ga je naar System >> Transactional Emails (desbetreffende e-mail) en kies Insert Variable.

e-mailtemplate

e-mail template

Hoe voer ik verder mijn eigen huisstijl door?

Indien je je huisstijl verder wilt doorvoeren in de transactionele e-mails, dan dien je de desbetreffende bestanden aan te passen (de e-mail zelf en de juiste phtml’s). Gebruik de Developer Toolbar om de phtml’s te vinden. Het enige wat je hoeft te doen is de toolbar aan te zetten en een e-mail via het Magento admin panel uit te sturen.

Lees hier meer over het snel vinden van de juiste phtml van de uitgestuurde Magento transactionele e-mail.

Mail versturen via e-mailmarketing software

Ook kan je met behulp van e-mailmarketingsoftware meer vormgeving en gepersonaliseerde content meegeven aan transactionele e-mails. Tijdens de MUG kwamen er 2 externe sprekers iets vertellen over hun visie op transactionele e-mail marketing.

Bob Klein van Copernica
Hoe zet ik e-mail marketingcampagnes op middels de tools van Copernica? Wat is de toegevoegde waarde van de Copernica software bovenop de het customizen van Magento e-mails? Bekijk de gehouden presentatie.

Transactionele & event driven e-mails met Copernica from Copernica BV

E-mail testen

Om er zeker van te zijn dat je aanpassingen in je e-mail template er goed uit zien bij de ontvanger, kan je deze met verschillende testtools testen.

Een voorbeeld hiervan is Litmus. Nadat je de HTML van je e-mail hebt geupload (of een test e-mail gestuurd te hebben), kan je je e-mail bekijken in ongeveer 30 verschillende e-mail clients en apparaten. Copernica heeft deze tool geïntegreerd in hun software, MailChimp biedt ook een soortgelijke testmogelijkheid aan.

Agenda Magento User Groups

Andere Magento User Groups bijwonen? Bekijk de agenda en schrijf je in (vol=vol).

 

magento-trial-bij-byte

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post