Managed vs Unmanaged WooCommerce hosting

Als je een WooCommerce webshop hebt, of er met één wil beginnen, heb je altijd te maken met hosting. Je kunt uit twee verschillende soorten hosting kiezen, namelijk: managed en unmanaged hosting. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies inhoudt, wat de belangrijkste verschillen zijn en waarom je voor managed of unmanaged hosting zou kiezen.

Even terug naar de basis: wat houdt hosting in?

Wanneer je een webshop bouwt, zul je ook altijd hosting voor je webshop platform nodig hebben. Heel simpel gezegd is hosting het huren van stukje ruimte op een server (of een hele server) waarop je de bestanden die jouw shop vormen opslaat. Verder bestaat hosting uit verschillende componenten: de hardware, oftewel de server, en de software, het opererend systeem (WooCommerce) dat wordt gebruikt om de websites te runnen. 

Goede hosting is de basis van een goed werkende webshop en zorgt onder andere voor de volgende punten:

 • Snelle webshop: hoe sneller je shop, hoe hoger je conversie. 
 • Stabiele webshop: je webshop kan veel bezoekers aan, zonder dat deze vastloopt of uitvalt. 
 • Veilige webshop: online security kost veel tijd en aandacht en een goede hoster neemt zo veel mogelijk voor jou uit handen.

Hostingbedrijven, zoals Hypernode, kunnen naast de bovenstaande “basiselementen” veel aanvullingen bieden, zoals geautomatiseerde backups, virus scanners, caching etc. 

Managed hosting

Dit zijn een paar voorbeelden van extra features die je krijgt als je kiest voor managed hosting, oftewel een beheerde service. Bij managed hosting krijg je dus hosting met extra voordelen en diensten. Het beheren van je hosting wordt daardoor een stuk eenvoudiger. Hierdoor kun je een hoop tijd besparen en kun jij je focussen op de zaken die écht belangrijk zijn, zoals het succesvol runnen van je webshop.

Unmanaged hosting

Bij unmanaged hosting maak je gebruik van hosting zonder additionele services. Vaak heb je slechts (een deel van) een server met een operating systeem dat al geïnstalleerd is, de hardware. Dit houdt in dat je vervolgens zelf de vereiste software moet installeren. Het hosting bedrijf voert dan geen services of management taken uit op je server. Je zult dit zelf moeten doen, en dus ook de technische kennis in huis moeten hebben! 

Het verschil tussen managed en unmanaged hosting

Samenvattend: bij managed hosting krijg je kant en klare hosting, waar je (bijna) geen omkijken meer naar hebt. In het geval van unmanaged hosting krijg je slechts de serverruimte, welke je zelf, samen met je applicatie moet onderhouden. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan en je niet over de benodigde technische kennis beschikt, zal dit een behoorlijke uitdaging zijn. 

Welke additionele services bieden wij als managed hoster aan?

Om je beter inzicht te geven in waar wij je als managed hoster in ondersteunen, hebben we hieronder een aantal van onze features opgesomd. Wij bieden je:

 • Ingebouwde caching opties met ‘out of the box’ Varnish, Redis en FPC waarmee je een optimale gebruikerservaring creëert.
 • Een geavanceerde software stack (NGINX, MySQL. ElasticSearch en RabbitMQ) voor optimale laadtijden en gebruikerservaringen.
 • Automatische meerdaagse back-ups voor het geval er iets fout gaat
 • Performance monitoring
 • Automatische software updates
 • Beveiliging tegen hackers met onder andere een zelflerende tool die dagelijks je webshop scant op zoek naar malware
 • Een eenvoudig Controlepaneel waarin jij je hosting kunt beheren
 • Built-in development tools als N98 MageRun, composer, Modman, zsh, fdupes, geoip, jpegotim, git-flow, MailHog en veel meer.
 • Toegewijde support engineers die altijd stand-by staan om je te helpen. Ze weten alles over stabiliteit, security en performance.

En nog véél meer!

De keuze tussen managed en unmanaged WooCommerce hosting

Waar je allereerst altijd op moet letten is dat je een hosting pakket, managed of unmanaged, goed aansluit op WooCommerce. Niet alle hosting pakketten doen dat namelijk. Let er dus goed op, of het hosting plan specifiek gericht is op WooCommerce. Vervolgens moet je een keuze kunnen maken tussen managed en unmanaged WooCommerce hosting. Als het goed is, weet je inmiddels wat de verschillen tussen managed en unmanaged hosting zijn ;-). We hebben drie punten opgesteld om te keuze zo makkelijk mogelijk te maken. 

Je budget

Je budget is toch een belangrijke factor in de keuze tussen managed of unmanaged hosting. Unmanaged WooCommerce hosting is vaak goedkoper maar let wel op dat je hierbij zelf veel tijd moet investeren in het opzetten en onderhouden van de hosting van je webshop. Als je wat ruimte hebt in je budget, zul je managed WooCommerce hosting een waardevolle investering vinden. Je hoeft geen tijd te besteden aan het onderhoud van je hosting en je weet zeker dat je webshop gehost wordt door experts. Hierdoor kun jij je volledig richten op je shop.

Je technische vaardigheden

Als je weinig technische kennis op het gebied van hosting, is het waarschijnlijk verstandig om voor managed WooCommerce hosting te kiezen. Mocht je een ervaren developer zijn en graag hands-on werken, dan kan unmanaged hosting een goede keuze zijn.

Je tijd en verantwoordelijkheid

Zie je het niet zitten om veel tijd kwijt zijn aan hosting en wil je volledig ontzorgt worden op bijvoorbeeld het gebied van beveiliging, het beschermen van je shop tegen hackers en het regelmatig uitvoeren van updates, dan is managed WooCommerce hosting de beste keuze. Vind jij het wel prettig om hiervoor de verantwoordelijkheid te dragen en kun jij de benodigde tijd in beveiliging investeren, dan is unmanaged WooCommerce waarschijnlijk de beste keus. 

Wil jij ervaren wat onze managed WooCommerce hosting voor je shop kan betekenen? Neem dan contact met ons op!