Hosting4 min lezen

On Premise, Bare Metal en Dedicated: wat zijn de verschillen?

Door Editorial Office Hypernode op donderdag, 5 mei, 2022

On Premise, Bare Metal en Dedicated: wat zijn de verschillen?

In dit artikel

Het kiezen van het juiste type server is een belangrijke stap om het succes van uw bedrijf of project te verzekeren. Ook is het een stap die gepaard gaat met ongelooflijk verwarrende en soms tegenstrijdige informatie. Heb je een dedicated server, een bare metal server of on-premise nodig? Wat betekenen deze termen? En wat zijn de verschillen? Het is erg logisch dat je hierin de weg kwijt kunt raken. Zelfs grote hosting websites gebruiken deze termen namelijk losjes. Dit artikel is bedoeld om de termen te verduidelijken, wat de precieze verschillen zijn en waarom ze voor jou van belang kunnen zijn.

Dedicated

Dedicated server is een term die veel wordt gebruikt om zowel on-premise als bare-metal servers te beschrijven. Laten we dit ophelderen! Een dedicated server is een set server hardware die je exclusief verhuurt. Dit betekent dat al je gegevens, websites, applicaties en processen fysiek op verschillende apparaten draaien. Je deelt geen geheugen, bandbreedte of rekenkracht met een andere partij. In de ware zin van het woord is de infrastructuur volledig gewijd aan jou en jouw behoeften. Dit verschilt van bijvoorbeeld cloud hosting plannen. Hoewel dedicated servers zich ook in de cloud bevinden, zijn ze een fysieke, specifieke hardware bron en geen schaalbare reeks server toewijzingen op basis van hardware virtualisatie.
Dedicated servers zijn vooral handig voor bedrijven die hogere bandbreedte vereisten hebben en meer stroom nodig hebben dan beschikbaar is op een gedeelde oplossing. Belangrijk om te onthouden is dus dat een dedicated server niet virtueel is. De fysieke infrastructuur is binnen handbereik en volledig naar wens in te richten.

Bare Metal

Bare metal-servers zijn, net als dedicated servers, een set fysieke hardware die aan u is toegewezen en met niemand anders wordt gedeeld. Bare metal servers zijn echter meestal uitgerust met de nieuwste en beste technologie en hardware. Ze zijn het paradepaardje of vlaggenschip van een hostingprovider. Je kunt razendsnelle CPU’s en SSD’s verwachten, kosten noch moeite gespaard.
Sommige hostingproviders onderscheiden hun bare-metal en dedicated servers ook door hun dedicated oplossingen te voorzien van een vooraf geïnstalleerde virtualisatielaag of hypervisor. In dit geval worden bare-metal servers niet geleverd met een hypervisor of vooraf geïnstalleerde virtualisatielaag en kun jij, de gebruiker, in plaats daarvan je eigen hypervisors inzetten.

On Premise

Anders dan de vorige oplossingen, zijn on premise servers weer een heel ander verhaal. In dit geval koopt, onderhoud en upgrade een bedrijf zelf zijn eigen server hardware. Graties, back-ups en hardware-upgrades. Bedrijven die hun eigen dedicated servers on premise (op locatie) hebben, hebben een robuust IT-team nodig dat kan reageren op technische storingen en een complex systeem van hardware en software kan onderhouden. Een goedkope investering is dit niet! On-premise is ook een van de oudste benaderingen, aangezien vóór de cloud en hogere breedband snelheden, het de enige haalbare optie was voor bedrijven die een robuuste dedicated server nodig hadden. Dankzij de razendsnelle technologische ontwikkeling hebben zelfs zakelijke consumenten nu een keuze.

Hypernode Managed Dedicated Hosting

Bij Hypernode hanteren we een hybride benadering van dedicated hosting, met onze Managed Dedicated Hosting-oplossing. Een Dedicated setup is complex en vereist veel tijd en middelen om te configureren en in te stellen. Hoewel dat voor sommigen voordelig kan zijn, heeft niet elk bedrijf elk aspect van de hostingomgeving nodig of wil dit microbeheer. Toch hebben bedrijven nog steeds vaak de prestaties nodig die een dedicated oplossing biedt.

Onze aanpak is om krachtige dedicated servers te leveren met de flexibiliteit en ruimte om te groeien, terwijl jij je volledig kunt focussen op je webshop. Je hoeft je geen zorgen te maken over software-updates en serverconfiguraties. Wij regelen dit voor je en denken proactief mee over de performance en veiligheid van je webshop.

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at