Net als vorig jaar heb ik dit jaar weer vrijwilligerswerk gedaan voor het coolste mediafestival voor kinderen in Nederland: Cinekid. Cinekid vindt elk jaar plaats tijdens de herfstvakantie bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Aangezien Byte vrijwilligerswerk stimuleert, mocht ik dit jaar een week “gratis” extra helpen op het festival. Zo kon ik mij twee weken lang inzetten voor Cinekid! Super bedankt Byte. 🙂

 

Via deze blog wil ik jullie graag iets vertellen over Cinekid en waarom dit festival zo dicht bij mijn hart ligt.

Wat is Cinekid?

Kendie krush; Cinekid variant van het populaire spel

Cinekid is een festival waar nieuwe media, televisie en film bij elkaar komen om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de nieuwste technische applicaties en tegelijkertijd met andere culturen in contact te komen. Cinekid zet het kind centraal. Door middel van workshops en films leren ze makkelijk en snel wat de verschillende technische mogelijkheden zijn. Ook staan er verschillende media-installaties waar kinderen zelf aan de slag gaan en ontdekken hoe ze met deze media concepten kunnen werken.

Het thema was dit jaar “Imagine”, waarbij het verschil tussen fantasie en de werkelijkheid centraal stond.

Mijn werk tijdens het festival

Omdat ik twee weken vrij had kon ik ook al meehelpen tijdens de opbouw van het festival. Naast het opbouwen van het Medialab heb ik bij verschillende media installaties gestaan en de kinderen daar geholpen bij het spelen en ontdekken van de installatie. Ik heb ook een dag als zaalwacht in het Ketelhuis gestaan. Tijdens het Cinekid voor Professionals programma heb ik de speciale gasten begeleid van het Double Tree Hotel naar de pendelbussen die naar het festivalterrein reden.

Opbouwen van het MediaLab

Mijn werkzaamheden begonnen op 12 en 13 oktober met de opbouw van het MediaLab. Dit is de plek waar alle media installaties staan. In die twee dagen heb ik geholpen met het plaatsen van lampen en het opbouwen, aansluiten en versieren van diverse installaties. Het voelde heel gek om de ruimte te zien transformeren van een lege hal naar het MediaLab boordevol media installaties.

Rollen door de bossen met Gaudy WoodsBegeleiden bij de installaties in het MediaLab

Tijdens het festival mocht ik de kinderen begeleiden bij deze installaties: DEEP, Bungy en Gaudy Woods. Het was mijn taak om aan de kinderen uit te leggen wat ze precies konden doen. Ik heb ze geholpen met het omdoen en gebruiken van de tools bij de installatie. Denk hierbij aan een Oculus Rift, een sensor en een tuigje. Dit was erg leuk om te doen doordat de kinderen erg leuk reageerden op de installaties en de vrijwilligers. ‘Vet gaaf man’, was een reactie van een van de kinderen nadat ze met Bungy net klaar waren.

Figuren snijden met een 3D Laser Cutter

Een ander onderdeel van het festival was een workshop over het maken van je eigen stopmotion animaties. Tijdens deze workshop werd er gebruik gemaakt van figuurtjes waarmee de kinderen bewegingen konden maken. De figuurtjes werden gedurende het festival geproduceerd door degene die bij de 3D laser cutter stond. Ik mocht dus een dagje figuurtjes snijden uit karton, zodat ze deze bij de workshop konden gebruiken.

Zaalwacht in Het KetelhuisOok films en televisie werden goed bezocht

Dit heb ik gedaan op de dag dat er schoolreisjes bij het festival kwamen. Het was erg leuk om te zien dat er verschillende type scholen op afkomen en dat alle kinderen enorm veel zin hadden om de films en series in Het Ketelhuis te zien. Hierbij hebben we de kinderen begeleid naar de zalen in de bioscoop en ruimde we achteraf de zalen nog even op.

Kom ook gezellig langs volgend jaar

De organisatie heeft er dit jaar weer voor gezorgd dat alles goed geregeld was. Met 400 vrijwilligers kan dit best een klus kan zijn, maar de teamleiders deden het alsof het een koud kunstje was. Elke dag was het duidelijk waar je stond en was er genoeg begeleiding om je te helpen als er iets met de media installatie aan de hand was. Ik ben een groot fan van Cinekid en zal me hier de komende jaren nog met veel passie en plezier voor blijven inzetten.

Oh ja, collega Reggy had ik ook getipt over dit festival en die was nog even met zijn kids gekomen. Voor elke leeftijd is er wat leuks te doen tijdens dit festival en ik zou iedereen aanraden om er volgend jaar ook bij te zijn. Wie weet zien we elkaar daar. 🙂

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post