byte_goed_bezig_vakantie

Van 10 t/m 25 juli ben ik in Frankrijk geweest om een kinderkamp te begeleiden. Waarom dat zo bijzonder is dat ik erover vertel in een blog? Omdat dit mede mogelijk is gemaakt door Byte! Dit kamp wordt namelijk georganiseerd voor kinderen uit gezinnen in de schuldverlening. Vaak zijn dit multi-probleem gezinnen: criminaliteit, verwaarlozing, huiselijk geweld, drugsgebruik e.d. zijn voor veel van deze kinderen aan de orde van de dag.

Om ze even rust te geven en, net als hun klasgenootjes, leuk op vakantie te kunnen gaan, wordt ieder jaar het Kootje kinderkamp georganiseerd. Kootje is de stichting die deze vakantie mogelijk maakt. Ik ga ieder jaar mee als begeleider, en omdat Byte vrijwilligerswerk stimuleert, kreeg ik één week “gratis”: hier hoefde ik geen vakantie voor op te nemen! Zo kon ik dus twee weken in plaats van één mee. Wat een topwerkgever :)!

Voor veel kinderen is het best wel spannend: ze zijn vaak nog nooit op vakantie geweest, laat staan in een vliegtuig! Als ze aankomen wordt het ijs echter snel gebroken met een kennismakingsspel. Ook worden de huisregels uitgelegd: er zijn twee jongens- en één meisjeskamer, en die moeten ze zelf netjes houden! De netste kamer krijgt aan het eind van de vakantie een prijs, en er wordt iedere dag gecontroleerd! Ook is er een corveerooster en moeten ze respectvol met elkaar omgaan en luisteren naar de leiding. We eten drie keer per dag gezamelijk aan tafel, tenzij we door een uitje onderweg moeten lunchen. Gelukkig is het prachtig weer en kunnen we dus snel met z’n allen het zwembad in duiken!

Gedurende het kamp ondernemen we iedere dag een activiteit, al is het soms wel erg heet: we zien het kwik meerdere keren boven de 40° stijgen! We gaan bijvoorbeeld naar een kasteel waar allerlei Middeleeuwse spelletjes gedaan kunnen worden, we gaan op skelters door een doolhof in het maisveld, we varen in kleine bootjes, klimmen in een survivaltocht hoog in de bomen en, door de kinderen steevast als leukste activiteit beoordeeld, we gaan karten! Gelukkig mag de leiding ook een rondje :). De nationale feestdag, 14 juli, laten we uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan: ’s avonds gaan we met z’n allen naar het dorp om het indrukwekkende vuurwerk te bekijken! Het is wel zo druk en zo heftig dat ik op een gegeven moment zelfs van de stoerste jongens een handje in de mijne voel…

Bij thuiskomst wordt er altijd gezwommen, het is leuk om te zien hoe de kinderen steeds meer uit hun schulp kruipen en hoe uiteindelijk zelfs de bangsten vrolijk het water in springen (al dan niet met vleugeltjes om uiteraard!). Na het eten doen we buiten een groepsspel, en dan is het bedtijd. De leiding bespreekt de dag dan en puft even uit met een glaasje lokale wijn uit de heerlijke Dordogne streek ;).

Hoe leuk het kamp ook is, naarmate je de kinderen beter leert kennen hoor je ook steeds meer schrijnende verhalen. Het is treurig te constateren in wat voor omstandigheden sommige kinderen, ook in Nederland, moeten opgroeien. Veel kinderen zijn al veel te wijs voor hun leeftijd, en genieten duidelijk van de mogelijkheid even echt kind te kunnen zijn. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, en bij het afscheid sta ik dan ook stevig te brullen (overigens ook vaste prik ieder jaar). Tja, ik zou ze allemaal wel bij me willen houden, maar dat kan helaas niet.

Dankbaar voor twee mooie weken met bijzondere herinneringen keer ik terug naar een heel gek rustig huis, en terug naar Byte. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij!

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post