Afgelopen maand heb ik mij als vrijwilliger ingezet voor de stichting “Onderwijs voor Gambia”. Deze stichting heeft als doel het verbeteren van het toekomstperspectief van kansarme kinderen in Gambia. Dankzij de ondersteuning van Byte met de “goed-bezig” vakantie kon ik me dus twee weken inzetten in plaats van één.

Over de stichting “Onderwijs voor Gambia”

Door het faciliteren van schoolgebouwen en het opstarten van onderwijs probeert de stichting betere leefomstandigheden in Gambia te creeëren. Daarnaast helpt de stichting de lokale bevolking bij het opstarten van structurele projecten die inkomsten kunnen genereren. Zo kan de lokale bevolking uiteindelijk zelfredzaam worden en zelf de scholen onderhouden.

Mijn werkzaamheden in het kort

Mijn domme kracht is gebruikt voor het tillen van zakken rijst à 25 kilo per stuk. Deze zijn terecht gekomen bij kansarme gezinnen in Sukuta Madina, waarvan één of meerdere kinderen gesponsord worden door Nederlandse sponsorouders. Een aantal van deze sponsorouders hadden ook cadeautjes meegegeven voor de kinderen. Deze actie was zo bijzonder dat het zelfs de Gambiaanse media gehaald heeft!

Daarna zijn we naar Darsilami gegaan waar we de bibliotheek van de basisschool hebben opgeknapt. Enig voorwerk was al gedaan. Er lag een nieuwe tegelvloer, er hing een ventilator en het lokaaltje was voorzien van electra. Ik ben blij dat onze engineers hebben gelet op de afwerking en zich houden aan kleurcombinaties, want dat kennen ze in Gambia niet. Het is dan ook niet vreemd als er weer eens stroomuitval is in Gambia. 🙂

Ook hebben we alle muren voorzien van een lik verf. De ramen, zonder glas, maar met tralies, hebben we voorzien van gaas, om zo ongedierte buiten te kunnen houden. Vervolgens zijn er kasten in elkaar gezet en geplaatst. De nieuw aangestelde bibliothecaris heeft een cursus Excel gekregen waarin hij geholpen is met het aanmaken van een registratie- en uitleensysteem.21r voor bus met geiten op het dak Zodra hij hiermee klaar is, wat rustig 2 maanden of langer kan duren, kan de bibliotheek in productie genomen worden.

Een andere mooie ervaring was het kopen van zwangere geiten op de geitenmarkt in Brikama. Deze geiten zijn vanuit verschillende instanties gesponsord. Op het dak van ons taxibusje zijn ze meegenomen naar Darsilami. Daar zijn ze verdeeld over de armste gezinnen van het dorp, die door een heus dorpshoofd zijn aangewezen.

Kortom, het was een zware, heftige en leerzame ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

 

Wil je meer lezen over het avontuur van Ruud? Lees het volledige verslag!

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post