Camping_fire

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (helemaal hip ;-)) investeert Byte o.a. in goede doelen en in Byters die goed willen doen. Voor dat laatste is de Byte-goed-bezig vakantie in het leven geroepen: ga je tenminste een week vrijwilligerswerk doen bij een goededoelenproject, dan krijg je die vakantiedagen gewoon van Byte. Omdat we het maar wat graag stimuleren. Elk jaar maakt er minstens één Byter gebruik van deze regeling. En dit jaar was ik dat! Ik ging als begeleider mee op het Kootje kinderkamp. Hieronder een verslag van mijn week:

Een bijzonder kamp voor bijzondere kinderen

Net als vorig jaar, ben ik ook dit jaar weer mee geweest als begeleider op het Kootje Kinderkamp van 11 t/m 22 juli. Dit is een kamp voor kinderen uit gezinnen die in de schuldsanering zitten. Dit zijn zogenaamde “multi-probleemgezinnen”: op jonge leeftijd hebben deze kinderen al veel meegemaakt, zoals criminaliteit, verwaarlozing, huiselijk geweld etc. Daarnaast is het voor deze kinderen dus om financiële redenen niet mogelijk op vakantie te gaan, waardoor ze zich in tegenstelling tot hun klasgenootjes die lekker van de zomervakantie genieten 6 weken lang stierlijk vervelen. Voor 9 kinderen gold dat niet: zij mochten mee op het Kootje kinderkamp naar Zuid-Frankrijk, waar we hen vermaakt hebben en ze even adempauze kregen van de ellende thuis. Zo kunnen zij ook na de zomervakantie iets leuks vertellen op school! Omdat Byte vrijwilligerswerk ondersteunt, kon ik twee weken mee maar hoefde daarvan maar één op te nemen, de andere kreeg ik van Byte. Geweldige deal toch?

Structuur en regelmaat…

In de Dordogne verbleven we in een groot huis, mét zwembad, waar gretig gebruik van werd gemaakt (zeker toen de temperaturen boven de 30 en zelfs boven de 40 graden stegen!). Bij aankomst worden eerst duidelijk de regels uitgelegd: we eten met z’n allen aan tafel, wachten tot iedereen klaar is, brengen zelf ons bordje en bestek naar de keuken, ruimen onze kamer op, zijn beleefd en respectvol tegen elkaar en houden ons aan het corveerooster. En als de leiding iets zegt, wordt daarnaar geluisterd! Nou, zoveel regels bleek voor sommige kinderen nogal een uitdaging, aangezien ze een gemiddelde aandachtsspanne van ongeveer 5 seconden hadden en niet gewend waren aan (structureel) gezag. In het begin moesten we dus ook behoorlijk streng zijn, maar na een aantal serieuze aanvaringen kwam er toch meer wederzijds begrip en begonnen zelfs de grootste druktemakers in te zien dat het eigenlijk toch wel vooral heel erg leuk was en de leiding zo slecht nog niet :).

…en heel veel lol!

We hebben een toptijd met hen gehad en heel veel leuke dingen gedaan: naar een prehistorisch doolhof geweest, een survivaltocht hoog in de bomen gedaan, gekart, een speurtocht gelopen, een zeskamp gespeeld, en uiteraard in het zwembad de nodige spelletjes en wedstrijdjes gespeeld. De kinderen genoten zichtbaar van ieder uitstapje, al zijn het vooral de kleine dingen die het meeste verschil maken: een verhaaltje lezen ’s avonds, een knuffel als je heimwee hebt, één op één een spelletje doen… Ieder jaar valt me op dat wat deze kinderen nog het meest tekort komen, helemaal niets met geld te maken heeft: oprechte aandacht, liefde, echt kind kunnen zijn. 14 juli is de nationale feestdag en toen zijn we ’s avonds het dorp in gegaan om van het indrukwekkende en gelukkig bij ons heel vreedzaam verlopen vuurwerk te genieten. Eten was iedere dag wel een uitdaging, aangezien gezond eten op het menu staat en de meeste kinderen naar groente kijken alsof ze water zien branden (hoewel sommigen juist heel goed aten hoor!). Eén avond was het feest: toen werd de tafel ingepakt met aluminiumfolie en werd er patat, worstjes, ketchup en mayonaise op gegooid en mochten de kinderen met hun handen direct van de tafel eten. Enorme chaos maar ook enorm plezier!

Aan alle mooie dingen komt een eind

De laatste avond wordt traditioneel afgesloten met een bonte avond waarin de kinderen, maar zeker ook de leiding, zich van hun meest creatieve kant laten zien wat voor hilarische stukjes, dansjes en liedjes zorgde. Daarna ging de muziek keihard aan en werd er gedanst, totdat iedereen het zo warm had dat we wel moesten afkoelen in het zwembad… Een zeer geslaagd einde van een prachtige vakantie dus, voor de kinderen maar zeker ook voor de leiding! Bij het afscheid volgden de nodige traantjes, bij de kinderen maar vooral ook bij mij… je bouwt een enorme band op in relatief korte tijd. Toch zou ik dit voor geen goud willlen missen en ga ik volgend jaar weer mee, mede dankzij Byte!

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post