Joomla hosting

Gastblogger: Simon Kloostra

Zeker als je bij een goede hostingpartij als Byte zit is je Joomla! site waarschijnlijk al redelijk snel. Je kunt Joomla! echter vrij eenvoudig nog weer een stuk sneller laten laden met de 5 tips die we hier behandelen.

Voordat we aan de slag gaan is het zaak om eens te kijken hoe je site nu scoort. Voer bijvoorbeeld de snelheidstest van Google eens uit. Ben je klant bij Byte, dan heb je deze tool vanaf het Performance pakket in een uitgebreidere vorm in je Service Panel (PageSpeed & YSlow). Je hebt nu een globale score van je site. Nu we weten hoe de site nu presteert kunnen we eens kijken wat we kunnen verbeteren. Maak voordat je begint altijd een back-up, sommige zaken die je site sneller maken kunnen soms ook problemen veroorzaken, test dat dus altijd!

Tip 1: Caching in Joomla!

Moeilijkheidsgraad * | Impact ***

Hiermee kun je instellen dat bepaalde delen van je site bij het weergeven niet steeds helemaal dor Joomla! uit de database moeten worden opgehaald, maar dat een al gegeneerde weergave gebruikt wordt. Nadeel is dat wijzigingen in een artikel pas na 15 minuten worden weergegeven.
In de Algemene instellingen van Joomla! vind je de Cache Instellingen. Zet deze op Conservatief:

 

Activeer Joomla! caching
Daarnaast vind je in het Pluginbeheer de Systeem-Paginacache plugin. Als je die aanzet wordt je site nog een stuk sneller, maar wil er ook nog wel eens een extra probleem ergens optreden.
Tenslotte kun je ook zaken als plaatjes, CSS en Javascript door de browser laten opslaan. Dit is niet Joomla! specifiek, maar werkt zeer efficiënt. Google maar eens op “Leverage browser caching”

Tip 2: G-zip aanzetten

Moeilijkheidsgraad * Impact *

Ook in de Algemene Instellingen vind je de G-zip instelling. Met G-zip comprimeer je de HTML output van je Joomla! pagina’s. Het is maar een redelijk kleine stap, maar het werkt eignelijk altijd wel, meestal zonder issues. Aanzetten doe je via het tabje Server:

Activeer Joomla! Gzip

Tip 3: Verklein je afbeeldingen

Moeilijkheidsgraad ** | Impact ***

Plaatjes kun je het beste al optimaliseren voordat je ze upload in je site. Sla ze op op het goede formaat en pixel-grootte. Strip dan het bestand met een optimalisatie dienst als Kraken.io (gratis). Soms heb je dit niet in de hand, als bijvoorbeeld gewone gebruikers ook plaatjes moeten kunnen uploaden. Gebruik dan bijvoorbeeld de JCE editor met de Image Manager Extended plugin. Daarmee kun je afdwingen dat plaatjes bij het uploaden niet groter zijn dan een maximale breedte / hoogte, bijvoorbeeld 600px:

Joomla! JCE Editor

 

Tip 4: Optimaliseer CSS en Javascript bestanden

Moeilijkheidsgraad *** | Impact ***

Dit is een stap die iets technischer is, maar zeer veel effect kan hebben. Veel websites laden tientallen CSS en Javascript bestanden. Door deze bestanden te combineren en de witruimte te verwijderen kan de site stukken sneller worden. Ook kun je soms instellen dat het uitvoeren van het Javascript wordt uitgesteld tot de bestanden allemaal geladen zijn. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te doen, er zijn erg leuke extensies voor. Een daarvan is Scriptmerge van het Nederlandse Yireo. Als je de plugin installeert en aanzet in het Pluginbeheer kun je met wat simpele instellingen je site versnellen:

 

Joomla! Scriptmerge

 

Met de Advanced Options kun je nog veel meer instellen. Vergelijkbare alternatieven zijn JCH-Optimize en Jbetolo.

Tip 5: Optimaliseer je Joomla! website voor mobiele apparaten

Moeilijkheidsgraad ** | Impact **

Nu Google steeds meer de nadruk legt op mobile bruikbaarheid is het ook zaak om voor deze apparaten nog meer op performance te letten.

 • Let nog meer op de grootte van je plaatjes, of gebruik een extensie die afhankelijk van het apparaat een plaatje van de goede afmetingen laadt (bijvoorbeeld XT Adaptive Images).
 • Met de Advanced Module Manager van NoNumber kun je modules laten laden afhankelijk van je browser. Zo kun je bijvoorbeeld een slidermodule niet laten laden op mobiele browsers.
 • Ook erg handig: de User Agent Detection Content plugin van Rene Kreijveld. Je kunt hiermee gewoon in je artikelen en modules met tags opgeven welke module op welk apparaat geladen wordt. De code spreekt voor zich:
  {ifdesktop} This only shows if browser is desktop {/ifdesktop}
  {!ifdesktop} This shows except if browser is desktop {/ifdesktop}
  {iftablet} This only shows if browser is tablet {/iftablet}
  {!iftablet} This shows except if browser is tablet {/iftablet}
  {ifmobile} This only shows if browser is mobile {/ifmobile}
  {!ifmobile} This shows except if browser is mobile {/ifmobile}

Testen en nogmaals meten

Test ten slotte of alles nog goed werkt, en kijk daarna met PageSpeed & YSlow of je site inderdaad een stuk sneller is geworden. Deze en meer snelheidstips voor Joomla! heb ik ook verwerkt in een screencast, te zien op Youtube.

Simon Kloostra werkt o.a. voor Perfect Web Team aan SEO projecten, en is de eigenaar van het SEO blog Joomlaseo.com.
Ook jouw kennis delen in een gastblog? Heel graag! Laat het ons weten via support@byte.nl.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post