Bing webmaster tools

Bing webmaster tools

Als je aan websitebeheerders vraagt of zij werken met Bing webmaster tools, is het antwoord 9 van de 10 keer nee. In Nederland is Google met afstand de meest gebruikte zoekmachine. Logischerwijs zijn we dan ook vooral gewend om met Google tools te werken, zoals de Google webmasterhulpprogramma’s. Maar er bestaat meer dan alleen Google. De beheertool van Bing biedt beheerders namelijk een aantal leuke én nuttige functionaliteiten die Google dan weer niet heeft. Onder andere een aantal SEO tools en flexibiliteit in het indexatieproces door de Bing bot. Daar kun je flink wat voordeel uit halen!

Hieronder geven we alvast enkele praktisch tips met betrekking tot de indexatie van je website door Bing.

Indexatiebeheer in Bing webmaster tools

Iedere zoekmachine werkt met zijn eigen bots om websites en pagina’s te verkennen zodat deze kunnen worden opgenomen in de zoekresultaten. Bij elkaar zorgen al deze zoekmachinebots voor behoorlijk wat serverload, ze vragen namelijk allemaal een heleboel pagina’s van je website op. Bing stuurt zo met enige regelmaat de Bing bot op je website af. Via de beheertools heb je een aantal mogelijkheden om dit indexatieproces door Bing te beïnvloeden en zo een lagere en beter verdeelde load voor de server te behalen. Resultaat: lagere serverload en betere indexatie. Twee belangrijke stappen hierin zijn: het instellen van de tijd en snelheid van de indexatie van je website door Bing en het toevoegen van een sitemap.

Tijd en snelheid van de website indexatie

Verkenningsbeheer Bing Webmaster Tools

Verkenningsbeheer

Via de verkenningsbeheer tool (in de kolom links in Bing webmaster tools onder Mijn site configureren >> Verkenningsbeheer) kun je eenvoudig aangeven wanneer je wil dat Bing je website wel intensief en wanneer juist minder intensief indexeert.

Dat is handig, want op de drukste momenten van de dag, wil je natuurlijk dat alle beschikbare capaciteit wordt gebruikt om je website snel te laden voor “echte” website bezoekers en niet robots.

Je kunt het makkelijk naar eigen wens instellen. Je kunt kiezen voor standaard tijdsvlakken, maar ook per uur van de dag de snelheid los aangeven. Je kunt het zelf zo gedetailleerd instellen als je wilt. Hieronder zie je het voorbeeld van byte.nl:

Indexatie van je website door Bing

Indexatie van je website door Bing

 

Indienen sitemaps

Sitemap Bing webmaster tools

Sitemaps indienen

Voor een goede indexatie (en daarmee weergave in de zoekresultaten van zoekmachines) en aan lagere serverload is het belangrijk om een goede sitemap beschikbaar te stellen van je website. Waarom dit verstandig is en hoe je een sitemap maakt, staat uitgebreid toegelicht in de blogpost Sitemaps voor een betere indexatie en lagere serverload.

Als je eenmaal een sitemap hebt, kun je deze vervolgens indienen in de beheerderstools onder Mijn site configureren >> Sitemaps.

 Ga zelf aan de slag met Bing webmaster tools

Naast de bovengenoemde tools zitten er nog veel andere leuke opties in de beheerprogramma’s van Bing. Onder andere de SEO analyse tooltjes zijn leuk om te proberen. Deze zijn vooral handig om wat quick wins mee te kunnen behalen. Ons advies is dus vooral:

  1. Meld je site aan bij Bing en valideer hem
  2. Dien je sitemaps in
  3. Ga eens rondkijken en uitproberen wat je er allemaal mee kunt doen
  4. Laat het een paar weken liggen en kijk naar de optimalisatiemogelijkheden op basis van de binnengehaalde data

Veel plezier!

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post