Piekbelasting Hypernode

De belangrijkste e-commerce piekperiode komt er weer aan: Black Friday, Cyber Monday en daaropvolgend de feestdagen. Is jouw shop daar op voorbereid? Naast hosting heeft de optimalisatie van je Magento shop ook veel invloed op de snelheid en piekbestendigheid van je shop. Het is erg belangrijk om je shop te optimaliseren wanneer je een groot aantal bezoekers verwacht. In deze blogpost lees je hoe je jouw shop voorbereid op grote bezoekersaantallen en piekbelasting!

Schakel niet-essentiële modules uit

Misschien wel de belangrijkste eerste stap in het optimaliseren van de performance van je shop, is het deactiveren en verwijderen van alle onnodige en ongebruikte extensies en modules. Deze modules verhogen de laadtijd van je shop aanzienlijk. Maar daarnaast is het, als extra optimalisatieslag in geval van piekbelasting, verstandig om niet-essentiële modules (tijdelijk) uit te schakelen.

Maak gebruik van New Relic

New Relic geeft je realtime én historische informatie over de prestaties van je shop. De tool geeft je een duidelijk overzicht van mogelijke knelpunten, pagina snelheden, transacties, foutpercentages en trage requests. Daarnaast maakt de tool het mogelijk om alerts toe te voegen wanneer de performance van je shop een bepaalde limieten bereikt. Vind de bottlenecks in de performance van je shop met één druk op de knop!

Maak gebruik van een statische pagina vóór je shop

De bezoekers van je shop zullen (helaas 😉 ) niet allemaal direct een bestelling plaatsen. Daarom is het handig om gebruik te maken van een statische pagina vóór je shop. Een statische landingspagina is een eenvoudige HTML-pagina die op een webserver wordt geïmplementeerd. Geen database, geen server-side rendering, alleen bestanden en mappen. Daarom is deze pagina zeer snel geladen. Dit scheelt load op de shop en zorgt ervoor dat je shop niet tegen de limieten gaat lopen.

Schakel langlopende cronjobs tijdelijk uit en bespaar resources

Cronjobs zijn periodieke taken die op de achtergrond van je Hypernode worden uitgevoerd. Ze kunnen worden gebruikt voor allerlei soorten onderhoud, zoals het opschonen van logs of het importeren van nieuwe producten. Je kunt deze cronjobs tijdens piekbelasting uitschakelen om resources te besparen. Lees hier meer over het configureren van cronjobs!

Spoor langzame queries op en richt deze efficiënter in

Langzame queries kunnen er voor zorgen dat bijvoorbeeld je producten minder snel worden weergegeven. Gelukkig zijn langzame MySQL queries gemakkelijk op te sporen via de MySQL slow log (/var/log/mysql/mysql-slow.log). Loop deze log zorgvuldig na en richt langzame MySQL queries efficiënter in.

Doe geen re-indexes tijdens piekmomenten

Het re-indexen van je shop kost veel resources. Deze wil je vrijhouden voor (converterende) bezoekers. Zorg ervoor dat je daarom tijdens piekmomenten geen re-indexes uitvoert.

Maak gebruik van Redis

Redis is een in-memory datastructuur-opslaglocatie, vaak gebruikt als cache of database. Door Redis in te zetten kan je shop veel sneller laden. In Redis worden stukjes PHP-data (objecten) opgeslagen. Je shop hoeft daarom niet langer tijdrovende berekeningen te maken als een bezoeker informatie opvraagt; in plaats daarvan wordt de informatie uit de cache-opslag gehaald. Wil jij gebruik maken van Redis? Check dit artikel voor het configureren van Redis in Magento 1 en dit artikel voor het configureren van Redis in Magento 2!

Vraag bij ons een Dareboost rapport aan

Dareboost is een objectieve tool die de performance van je shop checkt en verbeterpunten aandraagt. Lijkt dit je interessant? Neem dan contact met ons op!

Zet een Content Delivery Network (CDN) in

Een CDN (Content Delivery Network) is een systeem waarbij meerdere servers op diverse locaties wereldwijd geplaatst zijn. Wanneer een bezoeker content van je shop wil ophalen, wordt dit opgehaald van de server die het dichtst bij de locatie van de gebruiker staat. Aangezien dit voornamelijk statische content (bijv. afbeeldingen) betreft en dit heel snel opgehaald wordt, neemt de laadtijd van je website af. Daarnaast wordt je Hypernode door het toepassen van een CDN minder zwaar belast.

Gebruik Varnish

Draait je shop op een Hypernode Professional of Excellence pakket? Dan kun je gebruik maken van Varnish. Varnish kan gecachede statische content snel uitserveren aan de bezoeker zonder dat de server belast wordt. Hoewel Varnish de snelheid van je shop drastisch kan bevorderen, is het een complexe techniek die enige ervaring vereist. Implementeer daarom nooit Varnish op een live productieomgeving, maar maak gebruik van een development Hypernode of de Hypernode Docker. In dit artikel vind je meer informatie over het configureren van Varnish.

Ongewenste bots, crawlers en verkeer blokkeren

Beperk bots en crawlers tot het minimum. Hoe meer bots je shop crawlen en indexeren, hoe meer resources zij gebruiken. Het is aan te raden om enkel crawlers toe te laten die je actief gebruikt zodat je resources beschikbaar blijven voor bezoekers die er echt toe doen. Check dit document over performance problemen door bots en crawlers voor meer informatie!

Daarnaast kan het voorkomen dat er veel spam en misbruik uit specifieke landen komt. Als je daar geen zaken doet, kun je deze landen blokkeren. In dit artikel over het blokkeren van verkeer uit specifieke landen behandelen we verschillende methodes waarop je dat kunt doen.

Schakel de Image Optimizer Tool in

Met de automatische Image Optimizer van Hypernode kun je een behoorlijke snelheidwinst behalen. Deze handige tool helpt je om bakken met (laad)tijd te besparen. Stel de Imagine Optimizer binnen enkele minuten in!

 

Ben je op zoek naar meer optimalisaties? Op deze pagina over het verbeteren van de performance van je webshop staan verschillende optimalisaties die de laadtijd en stabiliteit van je Hypernode verbeteren. De lijst is in volgorde van belangrijkheid en er wordt een tijdschatting aangegeven die in schat hoelang het duurt om deze taken uit te voeren. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met je technisch beheerder. Zij kunnen je verder helpen!