Al een tijdje hebben we een nieuwe gave tool voor Magento gebruikers: Redis! We willen graag dat zoveel mogelijk klanten zelf ontdekken of Redis een mooie aanvulling is op hun shop en dus bieden we Redis tot 14 juli gratis aan!

We willen niet alleen dat mensen het gebruiken, we willen ook dat men er enthousiast over is. En hoe kom je daar anders achter dan er zelf actief naar te vragen? Daarom hebben we vorige week met een groep enthousiaste Byters twee dagdelen besteed aan het actief rondbellen van Redisgebruikers en (nog) niet-gebruikers. De uitkomst hiervan delen we graag met je in deze blogpost.

Wat is jouw ervaring met Redis?

Allereerst hebben we een belronde gedaan onder de huidige gebruikers van Redis. Wat we graag wilden weten: wat vind je van het product en het effect ervan, ben je tevreden? Loop je ergens tegen aan? Zou je iets graag anders willen zien? Dit leverde positieve en minder positieve reacties op.

Positief

De positieve reacties waren er vooral op gericht dat er merkbaar snelheidswinst was:

  • “Wow, bijna 50% sneller!”
  • “De eerste indruk is goed, vooral in de backend is een grote winst gehaald. Snelheid is veel stabieler. Bestellen gaat sneller. Aanmaken en opslaan van producten is veel sneller. Verschil is merkbaar, alles draait nu veel optimaler.”
  • “De wijzigingen maken verschil! Het geheugengebruik is nu 100% en de site is een stuk sneller!”

Eén van de klanten die we belden was al heel tevreden over de snelheidswinst in de frontend, en dat terwijl hij de Lesti::FPC module nog niet eens geïnstalleerd had. De installatie hiervan had nog eens een flinke snelheidsboost tot effect! De klant was zelfs zo enthousiast hierover dat hij graag een quote wilde doorgeven die we in al onze communicatie over Redis mochten gebruiken:

  • “Elke klant zal de meerwaarde terugzien van Redis op hun website en zal dan ook graag extra betalen om Redis te kunnen gebruiken.”

Eén van onze partners is er zo over te spreken dat het Redis standaard opneemt in de klantoffertes: “Een must voor al onze klanten!”.

Minder positief

We hoorden ook minder positieve verhalen. Uit de gesprekken kwam een aantal keer naar voren dat de klant ietwat teleurgesteld was in de snelheidswinst. Zo ervoer een klant met een shop met 30.000 producten nog steeds een trage backend. Het uitblijven van de gewenste snelheidswinst heeft eigenlijk altijd te maken met 3 redenen:

  1. Meerdere .xml files in je /app/etc/ map gaat niet goed. Magento leest namelijk alles in /app/etc/*.xml in.
  2. Heb je een kleine en al goed geoptimaliseerde shop, dan zal Redis niet gigantisch veel effect hebben.
  3. Ook als je een enorm aantal externe modules hebt geïmplementeerd zal enkel Redis geen wonderen verrichten als het gaat om snelheidwinst. Dan is eerst een flinke optimalisatieslag verstandig.

Een probleem wat we vaker hoorden had te maken met het ongewenst cachen van bepaalde webshoponderdelen. Dat staat los van Redis, maar is gekoppeld aan de Full Page Cache module. Onderdelen als de winkelwagen of de productvoorraad werden gecached en dat gaf een vertekend beeld voor de klanten (“net stonden er nog 10 producten in voorraad, nu is het ineens op!”). Dit probleem is via Github gemeld bij de extensiemaker Gordon Lesti, en deze heeft inmiddels zijn extensie hier op aangepast. We roepen iedereen dan ook actief op dit soort problemen/bugs te melden bij de extensiemaker. Zo kunnen we met elkaar het product alleen maar beter maken!

Redis nog niet geprobeerd? Waarom niet?

Wij zijn bij Byte natuurlijk erg overtuigd van het product en hebben de drempel zo laag mogelijk gelegd door het product voor een bepaalde periode gratis aan te bieden. Toch lag er een lijst aan klanten die het nog niet geprobeerd hadden. Wij waren erg benieuwd waarom niet …

Een aantal klanten gaf aan dat ze het niet wilden proberen vanwege de kosten die er straks aan verbonden zouden worden. We hebben ook veel gehoord dat men eigenlijk al heel tevreden was over de snelheid van de site. En dat is alleen maar goed nieuws natuurlijk!

We hebben ook (te) vaak gehoord dat men er geen tijd voor had gehad. En dat vinden we erg jammer. Men hikt er blijkbaar toch geregeld tegenaan dat de implementatie veel tijd kost en dat het een groot project is. Wellicht dat het werken in de code deze groep ook wat afschrikt. We zijn bezig om te kijken of we hier wat aan kunnen doen. Binnenkort hier meer over!

Een groot succes!

De belactie was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar! Mochten we jou deze keer niet hebben gebeld, dan sta je misschien wel op de lijst voor de volgende nieuwe tool.

 

Scan je eigen Magento shop op veiligheidslekken

Related Post