Magento8 min lezen

5 manieren om de SEO van je Magento webshop te verbeteren

Door Merel Mensink op donderdag, 20 januari, 2022

5 manieren om de SEO van je Magento webshop te verbeteren

In dit artikel

Een webshop zonder bezoekers, daar heb je niet veel aan. Om te verkopen heb je in de eerste plaats bezoekers naar je website nodig. Een van de manieren om meer bezoekers naar je webshop te krijgen is via zoekmachines zoals Google. Bezoekers die via Google komen, worden ook wel organische bezoekers genoemd.

Om meer organische bezoekers te krijgen zul je je webshop moeten optimaliseren op het gebied van SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel het optimaliseren voor zoekmachines. In de basis gelden alle SEO-principes voor iedere type website. Of je nu een blog hebt, een lokaal bedrijf, een kleine webshop of een grote multinational: de basisprincipes van SEO gelden voor iedereen. Toch zijn er voor webshops weer elementen die belangrijker zijn dan bij een bedrijf dat vooral lokaal gevonden wilt worden. En bij webshops heb je ook nog eens te maken met verschillende e-commerce software die allen weer net even wat anders werken.

In dit artikel zoomen we in op SEO, specifiek gericht op webshops die Magento 2 draaien.

Tip 1: Maak gebruik van https

Een beveiligde website is van zichzelf natuurlijk al een must. Al helemaal als je een webshop bent en je privégegevens van bezoekers verzameld zoals de naam, het adres, de woonplaats en wellicht zelfs betaalgegevens. Maar ook voor SEO is https aan te raden. Met https bedoelen we dat je webshop over een beveiligde verbinding loopt. Wanneer jouw webshop niet via een veilige verbinding te bereiken is en die van je concurrenten wel, dan heb je de kans dat dit nadelig uitpakt in de zoekresultaten. Het hebben van HTTPS is namelijk één van de ranking factoren waar Google naar kijkt.

Wanneer je een SSL-certificaat koopt of Let’s Encrypt op de juiste manier instelt, verloopt je website als het goed is over een beveiligde https-verbinding. Zorg er bovendien voor dat alle interne URL’s, afbeeldingen en andere elementen die je laadt, ook over https verlopen en dus niet meer over http. In de backend van Magento kun je instellen of je ‘base-url’ over http of over https verloopt. Check voor de zekerheid waar deze nu op ingesteld is. Dit doe je bij Stores ➡ Configuration ➡ General ➡ Web.

Tip 2: verbeter de snelheid van je website

Ook snelheid is een belangrijke ranking factor van Google. De snelheid van een pagina is namelijk een belangrijk element als het gaat om user experience. Hoe sneller de pagina, hoe beter de ervaring van de bezoeker. Je herkent het vast zelf wel, als je een trage website op je mobiel opent hoe frustrerend dit wel niet is. Je klikt weg en gaat misschien wel naar het volgende zoekresultaat binnen Google. Google ziet het belang van goede user experience. Google introduceerde recent zelfs het zogenaamde Google Core Web Vitals. Hierin wordt duidelijk dat Google UX een steeds prominentere plek geeft als ranking factor.

Goed, zoals gezegd is snelheid dus erg belangrijk. En in de praktijk blijkt dat Magento webshops moeite hebben om echt goede snelheden te behalen. Tip: Test de snelheid van je website via Google Page Speed Insights of GTMetrix. Hoe je de snelheid van je Magento website kunt verbeteren hebben we uitgebreid beschreven in dit artikel: Magento 2 snelheid verbeteren. Waar je in ieder geval kritisch naar moet kijken is:

  • De webhosting voor je Magento webshop
  • Hoe caching is ingesteld
  • Optimalisatie van afbeeldingen
  • Optimalisatie van CSS & JavaScript-bestanden

Tip 3: Zorg voor SEO-vriendelijke URL’s

Op het gebied van URL’s is heel veel te schrijven. Op SEO-vlak kan hier best veel fout gaan, ook als je bedenkt dat UX weer een belangrijk onderdeel van SEO is. SEO vriendelijke URL’s zijn URL’s die niet te lang zijn, het liefst beschrijvend zijn, geen hoofdletters bevatten en ook een logische structuur volgen. Zo voegt Magento standaard bij iedere url, .html aan het einde toe. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar wanneer je naar een ander e-commerce platform wilt migreren, zoals bijvoorbeeld Shopware, krijg je hier een hoop extra werk mee. Je zult dan namelijk alle URL’s moeten redirecten met een 301 code.

Het optimaliseren van je URL structuur doe je vooral in de backend van Magento onder Stores ➡ Configuration ➡ Catalog ➡ Catalog ➡ Search Engine Optimization. Het is aan te raden om hier vooraf goed naar te kijken en eventueel met je developer en een SEO-specialist in gesprek over te gaan. Idealiter wijzig je dit namelijk niet meer en een goede URL-structuur is hét fundament van een goed gevonden webshop. Denk verder goed na over wat je wilt met je URLs. Zorg ervoor dat je ze niet te lang maakt dat bezoekers belangrijke categorieën bij wijze van spreken zo in kunnen toetsen in de adresbalk en ga niet zitten spelen met het gebruik van hoofdletters in je URL’s. De meeste moderne webbrowsers gaan hier inmiddels goed mee om, maar er zijn praktijkvoorbeelden gevonden waar gebruikers een redirect naar een 404 pagina kregen.

Tip 4: Schrijf wervende meta titles & descriptions

Als iemand in de zoekresultaten jouw webshop tegenkomt, wil je uiteraard wel dat deze op jouw resultaat klikt en niet degene pakt die onder of boven jou staat. Hier komen de Title Tag en Meta Description om de hoek kijken.

De blauwe titel is de Title Tag en de beschrijving daaronder de Meta Description. Wij hebben geprobeerd deze te optimaliseren zodat hij opvalt, de kans groot is dat ze er op klikken en dat ook nog eens geoptimaliseerd voor de zoekmachines. In de Title tag wil je idealiter je belangrijkste zoekwoord hebben staan (aan het begin), met daarna een USP en eventueel je bedrijfsnaam (let op: Google plakt deze er steeds vaker automatisch aan vast).

In de description schrijf je een pakkende tekst die de bezoeker moet overhalen om door te klikken. Waarom doorklikken naar deze pagina en niet de pagina van de concurrent? Let er wel op dat je beide elementen niet vol gaat stoppen met zoektermen. Dit heeft geen zin en zorgt er alleen maar voor dat Google potentieel jouw resultaat lager gaat waarderen.

In Magento kun je voor iedere pagina handmatig de Title Tag en Meta Description aanpassen. Wanneer je webshop echter honderden of zelfs duizenden producten bevat wil je dit niet meer handmatig doen. Of althans, het grootste gedeelte niet. Hier zijn handige Magento plugins voor te vinden in de Magento Marketplace.

Tip 5: Interne links

Een onderschat fenomeen in de wereld van SEO. De focus ligt vaak op het verkrijgen van externe backlinks. Hoewel externe backlinks nog altijd één van de meest belangrijke ranking factors zijn, is een goed geoptimaliseerd intern linkprofiel ook goud waard. In tegenstelling tot externe backlinks, kun je een interne linkstructuur veel sneller uitbouwen en optimaliseren voor een relatief lage investering (kost vaak alleen tijd). Kijk maar eens omhoog in dit blogartikel en je ziet dat we hierin waar mogelijk, interne links plaatsen naar eerder geschreven blog artikelen of belangrijke landingspagina’s. Dit maakt de website beter te crawlen, je hebt meer invloed op de anchortekst-verdeling van je pagina’s en kunt verduidelijken welke pagina’s voor jouw webshop belangrijk zijn.

Om dit proces te versnellen zijn er plugins beschikbaar die automatisch, op basis van de door jou bepaalde zoekwoorden, interne links aanmaken. Wees hier echter wel voorzichtig mee, want wanneer een pagina alleen maar dezelfde anchor tekst krijgt, is dit onnatuurlijk in de ogen van Google, met als mogelijk resultaat dat je juist minder goed scoort op dit zoekwoord.

Ook het intern linken van belangrijke categorieën kan een enorme boost aan je vindbaarheid geven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de interne linkstructuur van Bol.com. Zij zijn een meester in het slim intern linken van categoriepagina’s. Zorg dus dat bezoekers eenvoudig van de ene naar de andere categorie kunnen navigeren via links. Dit verhoogt de User Experience en ook je SEO. User Experience is met de introductie van Core Web Vitals alleen maar belangrijker geworden.

Conclusie

De bovenstaande 5 tips gaan je absoluut helpen om online beter vindbaar te worden in Google. Het is echter nooit een garantie dat je gaat scoren. Dit is van zoveel meer factoren afhankelijk. Het Google algoritme bestaat uit honderden elementen die we uiteraard niet allemaal af kunnen dekken in dit artikel.

Wanneer je van plan bent om een webshop op te zetten of je bent hem pas gestart is het belangrijk om vooraf goed na te denken over essentiële elementen zoals de sitestructuur, je webhosting, je content etc. Dit is het fundament van je webshop waar je waarschijnlijk nog jaren op verder bouwt.

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at