Performance11 min lezen

Cloudflare: wat is het? En wat kun je ermee?

Door Merel Mensink op donderdag, 24 februari, 2022

Cloudflare: wat is het? En wat kun je ermee?

In dit artikel

Cloudflare is een Amerikaans bedrijf dat diensten levert zoals een DNS, een content delivery network (CDN) en nog heel veel andere diensten om websites sneller en veiliger te maken. Cloudflare wordt inmiddels door meer dan 26 miljoen websites gebruikt wat resulteert in een afhandeling van ruim 1 miljard IP-adressen per dag. Oke, dit klinkt veel en dat is het ook. Maar wat maakt Cloudflare zo populair? Waarom maken wij en zoveel andere bedrijven gebruik van Cloudflare?

In dit artikel lees je alles wat je maar wilde weten over Cloudflare.

Over Cloudflare

Cloudflare is door het trio Matthew Prince, Lee Holloway en Michelle Zatlyn opgericht in 2009 en zegt als missie te hebben dat ze een beter internet willen maken. Hiervoor zet het meerdere diensten in die je gratis of tegen betaling kunt afnemen. Dat ze duidelijk iets goed doen blijkt wel uit het feit dat ze in 2019 nog een omzet hadden van ruim $287,- miljoen. De diensten die Cloudflare aanbiedt zijn enorm en dit is nog maar een kleine greep uit het totale aanbod:

  • Content Delivery Network (CDN)
  • Domain Name System (DNS)
  • Load Balancing
  • Accelerated Mobile Pages (AMP)
  • Caching mogelijkheden
  • Video Streaming
  • DDoS protectie
  • Web application firewall (WAF)
  • SSL/TLS ondersteuning
  • DNSSEC
  • Analytics
  • Domain registrar
  • Workers (voor developers)

Daarnaast heeft Cloudflare standaard integratie met bekende platformen zoals IBM Cloud, WordPress, Google Cloud, Magento en Kubernates.

Hoe werkt Cloudflare?

Om te begrijpen hoe Cloudflare te werk gaat, is het goed om eerst te kijken waar het ‘vroeger’ bij veel websites fout ging. In een situatie zonder Cloudflare bezoek je een website, deze website doet vervolgens een verzoek bij de server om content op te halen en deze te tonen aan de bezoeker die op dat moment de pagina bezoekt. Als er echter te veel bezoeken tegelijk op de server binnen kwamen dan raakte de server overbelast met als gevolg een trage of niet werkende website. Dit wil je als eigenaar van een website of zelfs als webhoster niet hebben natuurlijk. En dus bedacht Cloudflare een oplossing.

Cloudflare plaatste tussen de website en de webserver hun eigen dienst in de vorm van een enorm wereldwijd netwerk. Bezoekers van websites communiceren nu niet direct meer met de server, maar met het Cloudflare netwerk wat alle informatie van de website al een keer heeft opgeslagen en per locatie laadt. Stel een website is gehost in Duitsland en iemand uit Amerika probeert verbinding te maken met deze website dan moet het verzoek tussen de website en de webserver een enorme afstand afleggen. Cloudflare lost dit op door een enorm netwerk aan servers aan te bieden over de hele wereld. Die persoon uit Amerika hoeft dus niet helemaal meer met een server uit Duitsland te verbinden, maar doet dit met de dichtstbijzijnde Cloudflare server ergens in Amerika.

Cloudflare ontlast hiermee dus de servers en het zorgt er ook voor dat bezoekers sneller de gewenste webpagina te zien krijgen.

Belangrijkste Cloudflare diensten uitgelegd

Zoals gezegd biedt Cloudflare een enorm breed scala aan diensten aan. Al deze diensten dragen bij aan de missie die het bedrijf heeft: het maken van een beter internet.

Cloudflare DNS

DNS is het systeem en netwerkprotocol dat op internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen te vertalen en omgekeerd. Gebruikers van het internet hoeven hierdoor geen IP-adressen te onthouden als ze een website willen bezoeken, maar kunnen hierdoor gewoon een naam invoeren. Cloudflare biedt een eigen DNS service aan.

Omdat Cloudflare de grootste is scannen ze wereldwijd ook de meeste IP-adressen en hebben ze daardoor het snelst IP-adressen met slechte intenties inzichtelijk die vervolgens direct geblokkeerd kunnen worden. DDOS aanvallen kun je nooit voorkomen, maar wel snel onschadelijk maken door IP-adressen / ranges of zelfs complete regio’s te blokkeren.

Web Application Firewall (WAF)

De WAF is een oplossing voor iedere organisatie die zijn website of andere internetapplicatie wilt beschermen tegen cyberaanvallen zonder wijzigingen aan te brengen aan de bestaande infrastructuur. Cloudflare stelt je in staat om via het WAF-dashboard regels aan te maken, zodat je nog beter beschermt bent. Elk verzoek aan de WAF wordt gecontroleerd aan de hand van de regels die je hebt ingesteld in de rule engine. Zo worden verdachte verzoeken op tijd geblokkeerd en vastgelegd volgens de behoeften van de gebruiker, terwijl de ‘goede’ verzoeken naar de juiste bestemming geleid. Een eenvoudige instelling die in de WAF gemaakt kan worden is het aanzetten van de OWASP Core Ruleset. Deze geeft je de standaard bescherming tegen aanvallen die te maken hebben met bijvoorbeeld SQLi en XSS.

Cloudflare CDN

De werking van de Cloudflare CDN omschreven we eerder in dit artikel al. Het Content Delivery Network van Cloudflare is de grootste service die het biedt. Het voordeel van deze CDN functionaliteit is zoals gezegd dat het bezoekers van een website met de dichtstbijzijnde Cloudflare server laat communiceren. Dit zorgt voor veel snellere websites. Voor internationaal georiënteerde websites een absolute must.

De CDN van Cloudflare biedt nog veel meer voordelen. Zo zit er een ingebouwde caching module in. Deze caching module zorgt ervoor dat niet iedere bezochte pagina helemaal opnieuw door de server ingeladen hoeft te worden. Met Cloudflare heb je maximale controle over je caching. Je kunt alleen bepaalde pagina’s cachen, speciale regels aanmaken en instellen voor hoelang bepaalde content gecached moet worden. Uiteindelijk zorgt dit voor minder en kleinere verzoeken naar de server wat indirect zorgt voor minder kosten die je kwijt bent door minder verbruikte bandbreedte. Hoe goed en hoe snel de DNS van Cloudflare is, blijkt ook uit onderzoek op Medium. Hierin werden grote DNS registrars als Quad9, Google, Norton DNS, Yandex, Comodo en dus ook Cloudflare met elkaar vergeleken en getest. Cloudflare bleek in 72% van de gevallen de snelste te zijn met een gemiddelde van 4.98 ms.

CloudFlare was the fastest DNS for 72% of all the locations. It had an amazing low average of 4.98 ms across the globe.

SSL/TLS Encryptie

Ja ook dit krijg je als je gebruik maakt van Cloudflare. Security Socket Layer (SSL) is de standaard technologie die wordt gebruikt om een verbinding tot stand te brengen die versleuteld is. Iedere website zou tegenwoordig een SSL-certificaat moeten hebben. Google heeft zelfs al meermaals aangegeven dat websites die geen geldig SSL-certificaat hebben een nadeel ondervinden in de zoekresultaten en ook bezoekers van deze websites krijgen een melding krijgen dat deze website niet veilig is. Als eigenaar van een website kun je via Cloudflare een SSL-certificaat krijgen. Dit draagt natuurlijk weer direct bij aan de missie van Cloudflare: een beter internet. Meer informatie over SSL-certificaten via Cloudflare vind je op hun website.

Cloudflare Analytics

Inzicht in het bezoek naar je website is essentieel. Dat is iets wat Cloudflare als geen ander snapt. Om deze inzichten te krijgen moeten er keuzes gemaakt worden tussen kosten en de privacy van bezoekers. Bij Cloudflare dachten ze nog eens goed aan hun missie: ‘het helpen bij het bouwen van een beter internet’ – en een deel daarvan is om essentiële webanalyses te leveren aan iedereen met een website zonder de privacy van gebruikers in gevaar te brengen. Gratis. Het mooie is dat Cloudflare hiervoor geen cookies nodig heeft en je bezoekers dus ook niet overal volgt. Het komt er dus op neer dat je, als je alleen inzicht in je bezoekers wilt graag, je geen vervelende cookie banner hoeft te laten zien. In het Analytics Dashboard van Cloudflare, kun je o.a.:

  • De belangrijkste hostnamen, URL’s, landen en andere belangrijke statistieken, zoals statuscodes
  • Maak gebruik van handige filters
  • Maak analyses, onderzoek pieken in het verkeer en bekijk het door de tijd heen

De kosten van Cloudflare

In de basis kun je veel functionaliteiten gebruiken in de gratis variant van Cloudflare. Je krijgt dan al de beschikking over hun CDN, basis caching en DDoS protectie. Wil je echter zo goed mogelijk gebruik maken van Cloudflare dan moet je een Pro abonnement afsluiten. Deze kost $20,- per maand en hiermee krijg je extra functionaliteiten zoals het automatisch laten comprimeren van de afbeeldingen op je website, de Cloudflare WAF, automatische mobiele optimalisaties en meer. Ook is het mogelijk om per stuk add-ons te kopen. Wil je dus een SSL-certificaat kun je dit als aparte optie aanvragen. Dit zijn alle prijzen van de abonnementen van Cloudflare:

  • Free
  • Pro: $20,-
  • Business: $200,-
  • Enterprise: Op aanvraag

Is Cloudflare gratis?

Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen. Ja, in principe is Cloudflare gratis en prima geschikt om op basis websites of webapplicaties te draaien. Wil je echter optimaal gebruik maken van Cloudflare zul je hierin moeten investeren.

Welke bekende website maken gebruik van Cloudflare?

Welke website gebruiken tegenwoordig geen Cloudflare? Oké, dat zijn er nog steeds een hele hoop, maar er zijn er echt heel veel die inmiddels wél gebruik maken van Cloudflare. Een greep uit de grootste websites:

  • Hubspot
  • Medium
  • Gitlab
  • Udemy
  • Upwork
  • Fiverr
  • Adyen
  • TheNextWeb
  • Yelp

En uiteraard maakt onze eigen website en van de meeste van onze klanten ook gebruik van Cloudflare.

Alternatieven voor Cloudflare

Hoewel wij van mening zijn dat Cloudflare op dit moment de beste alles-in-één-oplossing is, zijn er ook alternatieven beschikbaar.

1. Akamai

Akamai bestaat al veel langer dan Cloudflare en is hierdoor ook nog altijd een stuk groter dan Cloudflare. Het is ook een CDN en biedt veel beveiligingsmaatregelen voor webapplicaties. Akamai is wat meer afgeschermd van de buitenwereld en het zal ook wat langer duren voordat je dit goed en wel hebt ingesteld.

2. Imperva Incapsula

Incapsula is ongeveer even lang op de markt als Cloudflare en ziet zichzelf als een echte uitdager van Cloudflare. In principe biedt het dezelfde functionaliteiten aan als Cloudflare. Bekende websites als WiX, Trello, General Electric, SendGrid, en MOZ gebruiken het.

3. Amazon CloudFront

Zowel Cloudflare als Amazon Cloudfront hebben in principe dezelfde ambitie om websites veiliger en sneller te maken. Het voordeel (of door sommige techneuten als nadeel) van Amazon CloudFront is dat het extreem eenvoudig in elkaar zit. Amazon CloudFront wordt ook meer gezien als een traditionele CDN, terwijl Cloudflare meer gezien wordt als een CDN met een reverse proxy.

Cloudflare installeren

Het eerste wat je moet doen is een gratis account aanmaken op de website van Cloudflare. Ga sowieso eerst eens kijken wat deze variant allemaal te bieden heeft en of dit allemaal helder voor je is. Voor het instellen of installeren van Cloudflare heb je meerdere mogelijkheden. De eenvoudigste manier is om een video van Cloudflare te bekijken. Kom je er niet uit dan heeft Cloudflare een geweldige set aan documentatie op de website staan en ook de supportafdeling staat razendsnel voor je klaar.

Tegenwoordig biedt ook vrijwel iedere webhoster ondersteuning voor Cloudflare aan in de vorm van documentatie. Bij Hypernode helpen we je hier natuurlijk graag mee en waar nodig stellen wij dit zelfs helemaal voor je in. Wij willen dat jij hier zo min mogelijk omkijken naar hebt en zeker weet dat Cloudflare optimaal is ingericht voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Mocht je nog geen gebruik maken van een Cloudflare, of überhaupt nog CDN gebruiken, overweeg dan absoluut de diensten die Cloudflare biedt. Cloudflare is veilig, extreem stabiel, zorgt voor een betere performance van jouw webapplicatie en is met $20,- per maand zeker niet duur (of zelfs gratis). Cloudflare geeft je bescherming tegen DDoS aanvallen, heeft een extreem snelle DNS service en uitgebreide caching mogelijkheden.

Meer weten over de mogelijkheden die Cloudflare heeft in combinatie met onze hosting? Neem dan contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden.

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at