Hosting5 min lezen

Wat is FTP?

Door Merel Mensink op zaterdag, 22 januari, 2022

Wat is FTP?

In dit artikel

FTP staat voor File Transfer Protocol en wordt gebruikt voor het uploaden van bestanden naar je website. Of bestanden van je website te downloaden naar je computer. Via een FTP-verbinding kun je dus bij je bestanden op de server komen.

Let op: Bij Hypernode raden we het gebruik van FTP af. In plaats hiervan raden wij SFTP aan. Dit is de beveiligde variant van FTP en werkt in principe hetzelfde, maar verloopt via een encrypte verbinding.

In dit artikel gaan we dieper in op wat FTP is, wat je ermee kunt en hoe je dit het beste gebruikt. Kortom: na het lezen van dit artikel weet je alles van FTP.

FTP-verbinding opzetten

Om met FTP aan de slag te gaan moet je een FTP-verbinding opzetten. Hier heb je een aantal zaken voor nodig:

FTP Inloggegevens

Allereerst is het belangrijk dat je inloggegevens hebt. Bij het opzetten van een FTP-verbinding heb je een gebruikersnaam, wachtwoord en host nodig. Ook moet je een poort opgeven (standaard is dit poort 21). Deze inloggegevens zijn vaak terug te vinden bij je webhoster.

Een FTP-client

Een FTP-client is software die het FTP-protocol gebruikt om bestanden van en naar een externe computer over te dragen. Sommige hostingbedrijven bieden een dergelijke service online aan via bijvoorbeeld Plesk, DirectAdmin of cPanel. Dit zijn vaak niet de meest gebruiksvriendelijke tools om bestandsoverdracht mee uit te voeren en dan is software die je lokaal installeert vaak een goed alternatief. Bekende voorbeelden hiervan zijn Filezilla en WinSCP. Maar daar later meer over 😀.

Een FTP-server

Een FTP-server is eigenlijk de server/hostingomgeving van je webhoster. Via een FTP-client leg je verbinding met een FTP-server. Op deze manier kun je via je computer, bestanden overdragen naar de FTP-server. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf een FTP-server opzetten. Je hebt hiervoor een computer nodig die je eigenlijk niet meer gebruikt, een internetverbinding en FTP-software zoals Filezilla. Wanneer je dit op een juiste manier inricht, kunnen anderen via het IP-adres van jouw server/computer, bestanden uitwisselen.

FTP programma’s

Het meest bekende FTP Programma om (S)FTP-verbindingen op te zetten is Filezilla. Filezilla is enorm populair en dit komt mede doordat het programma heel eenvoudig in gebruik is. Filezilla is bovendien opensourcesoftware en is gratis te gebruiken. Het enige wat je moet doen is een website toevoegen, de gebruikersnaam, wachtwoord en host opgeven en je kunt eigenlijk direct aan de slag. Filezilla is zowel voor Mac als voor Windows te downloaden vanaf de Filezilla website.

Een ander bekend programma voor FTP-overdracht is WinSCP. Misschien iets minder populair onder het grote publiek, maar zeker niet minder dan bijvoorbeeld FileZilla. WinSCP is, zoals de naam al doet vermoeden, software die geschikt is voor Windows. In de basis werkt WinSCP hetzelfde als FileZilla. Je kunt dus bestanden overdragen van de client (je computer) naar de server (vaak je website). WinSCP wordt echter geroemd om de extra veiligheidsmaatregelen die het heeft. WinSCP maakt gebruik van Secure Copy (SCP) en SFTP via SSH-1, WebDAV-protocol en FTP. Voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige beveiliging, biedt WinSCP ook SFTP over SSH-2 aan. WinSCP biedt bovendien ondersteuning voor authenticatie met een public key via SSH. Als klap op de vuurpijl ondersteunt WinSCP ook Kerberos-authenticatie, SSH-wachtwoorden en gecodeerde wachtwoordopslag. De ondersteuning voor SSH is wat dat betreft wel een groot voordeel ten opzichte van FileZilla. Deze biedt namelijk geen ondersteuning voor SSH-wachtwoorden en overige wachtwoorden worden opgeslagen in platte tekst (waardoor het vatbaar is voor hacks). WinSCP is gratis te downloaden via de officiële website.

Naast Filezilla en WinSCP zijn er nog tal van andere FTP-clients beschikbaar. Enkele bekende zijn Cyberduck, CrossFTP en LeechFTP. Welke het beste geschikt is voor jou, hangt als eerste af van het besturingssysteem dat je gebruikt. Wil je een eerste kennismaking met een FTP-client, dan raden wij zeker Filezilla aan.

Wanneer heb je FTP nodig?

De meest voorkomende situaties waarin je FTP nodig hebt is als je iets aan je website wilt aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld als je geen toegang hebt tot de backend van je website (bijvoorbeeld WordPress), of als je nieuwe bestanden wilt toevoegen aan je website. Veel verificatiemethodes zoals Google Search Console vragen soms om een bestand in de root van je website te plaatsen. Dit kan via een filemanager in je hostingomgeving (zoals bijvoorbeeld in Plesk of cPanel). Maar in veel gevallen is het eenvoudiger en sneller om dit te doen via een FTP-client zoals WinSCP of Filezilla. Maar ook het verwijderen van bestanden, het updaten van code op pagina’s of het hernoemen van bestanden gaat supereenvoudig via een FTP-verbinding.

FTP en je webhoster

Bij een registratie van je webhosting krijg je in de meeste gevallen direct je ftp-gegevens toegestuurd. Deze kun je direct gebruiken in je FTP-client. Bij sommige webhosters heb je meer controle en kun je zelf op de beheeromgeving inloggen en kun je zelf FTP-gebruikers aanmaken.

SFTP (SSH File Transfer Protocol)

Zoals gezegd raden wij bij Hypernode het gebruik van SFTP aan. Dit komt omdat SFTP gebruik maakt van SSH om een beveiligde FTP-verbinding op te zetten. Hoewel SFTP en FTP weinig van elkaar verschillen in gebruik, zijn er een aantal zaken net wat anders. Zo maak je verbinding met een hostadres dat begint met sftp (ipv ftp) en zijn grote, zware bewerkingen/overdrachten sneller uit te voeren omdat je gebruik maakt van het nieuwe SSH-protocol.

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at