Hosting8 min lezen

Wat is PHP? (complete uitleg)

Door Merel Mensink op maandag, 17 januari, 2022

Wat is PHP? (complete uitleg)

In dit artikel

PHP is een scripttaal dat staat voor Hypertext Preprocessor en is een belangrijke taal voor het maken van dynamische webpagina’s. Grote kans dat je al eens gehoord hebt van PHP. Of je nu een programmeur, systeembeheerder of marketeer bent, eigenlijk kom je vroeg of laat wel eens in aanraking met PHP. Wist je dat PHP ‘vroeger’ stond voor Personal Home Page? Door de ontwikkeling van PHP en überhaupt het internet, dekte dit niet meer de lading.

Wil je meer weten over PHP?

In dit artikel lees je de voordelen van PHP, welke versies er zijn, de vergelijking met HTML en wat je er allemaal mee kunt

Programmeertaal of scripttaal?

Hoewel PHP door veel mensen is bestempeld als programmeertaal is dat het eigenlijk niet het geval. PHP is geen programmeertaal maar een scripttaal. Een scripttaal kan in theorie wel een programmeertaal zijn, maar andersom niet. Een scripttaal maakt bijvoorbeeld de compilatie stap niet, terwijl dit bij programmeertalen zoals Java en C wel het geval is. Je kunt deze taal pas uitvoeren als het gecompileerd is.

Wikipedia houdt de volgende definitie van een scripttaal aan:

Een scripttaal is een programmeertaal die geschikt is voor het schrijven van scripts, kleine programmaatjes om veel voorkomende taken (bijvoorbeeld systeembeheertaken) pragmatisch te automatiseren, of om een langdurige maar eenmalige taak te verrichten. Het beste kun je PHP omschrijven als een server side scripttaal.

PHP en HTML

PHP en HTML worden vaak in één adem genoemd. Terecht, want ze gaan vaak hand in hand met elkaar. Toch zijn er duidelijk verschillen tussen PHP en HTML. De betekenis van PHP weten we inmiddels. Die van HTML is HyperText Markup Language. Wat HTML doet zit eigenlijk al in de tekst verweven: het maakt content op.

Net zoals je bijvoorbeeld in Word of een andere tekstverwerker kunt doen, kun je met HTML platte tekst opmaken / stylen. Geeft dit als resultaat: PHP. HTML-code is in vergelijking met PHP statisch. Dit betekent dat je hier geen dynamische pagina’s mee kunt maken. Daar heb je dan weer PHP voor nodig. HTML wordt op bijna iedere website gebruikt en is de basis voor het weergeven van tekst-elementen. Met HTML geef je dus tekst éénmalig weer en met PHP kun je deze tekst bijvoorbeeld op meerdere plekken tegelijk naar voren laten komen.

PHP versies

De scripttaal PHP kent een lange geschiedenis. PHP werd in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. Een jaar later bracht hij de eerste publieke versie uit. De versie die echt door het grote publiek werd opgepikt is PHP 3.0.x en is inmiddels alweer twintig jaar oud, terwijl PHP 8.0 26 november van dit jaar wordt verwacht. De meeste ontwikkelaars zijn bekend met PHP 5 en de PHP 7-versies. De 7.0, en 7.1 zijn inmiddels ook echt oudere PHP-versies die end-of-life zijn, maar desondanks nog door veel websites wordt gebruikt. 54,4% van de websites die van PHP gebruik maken gebruikt PHP 7 volgens W3Techs.com.

PHP 7.2, 7.3 en 7.4 zijn op dit moment de meest gangbare versies (bron). Ben je klant van Hypernode en wil je de PHP-versie wijzigen? In het hostingpaneel van Hypernode selecteer je eenvoudig welke versie van PHP je wilt draaien. Je website wordt hierdoor sneller, veiliger en boekt hiermee een enorme performance boost. PHP 7.4. is in ieder geval een mooie opwarmer voor PHP 8 die eind dit jaar verwacht wordt. De verwachtingen voor deze versie zijn hooggespannen, mede vanwege een aantal mooie verbeteringen van de JIT compiler, union types & attributes. Union types zijn zijn een verzameling van twee of meer typen die aangeven dat een van beide kan worden gebruikt. De JIT compiler zorgt er voor dat het compilen van je code een heel stuk sneller gaat.

De voordelen van PHP

PHP is uniek in het server-side en command line scripting en heeft als grootste voordeel dat het op ieder besturingssysteem gebruikt kan worden. Of je nu Windows, Linux of MacOS draait, PHP laat je niet in de steek. Met PHP kun je gegevens verwerken. Voor deze verwerking is een processor nodig op een webserver.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een contactformulier. Hoe deze eruit ziet, is vaak met HTML en CSS bepaald. De verwerking van de gegevens, zoals naam en e-mailadres wordt door PHP verwerkt en naar de server gestuurd. PHP checkt eerst nog of de gegevens wel volledig zijn en vervolgens komen de gegevens in een database op de server te staan. Doordat PHP een server side scripter is, zie je als eindgebruiker niets aan de voorkant gebeuren. De verwerking van de gegevens wordt op serverniveau gedaan.

Een ander voordeel van PHP is dat het gratis te gebruiken is. PHP is open source en doordat zoveel websites gebruik maken van PHP en het al een lange tijd bestaat, is er enorm veel informatie over te vinden op Internet. Ook wordt PHP gebruikt bij de meest populaire CMS’en van dit moment. Denk aan WordPress, Joomla, Drupal en bijvoorbeeld ook Magento draait op PHP. Ook als je kijkt naar hosting is PHP een voordelige oplossing als je dit bijvoorbeeld afzet tegen ASP.NET. Bij ASP.NET moet je namelijk een Windows-server gebruiken met een geïnstalleerde IIS-server. Dit brengt in veel gevallen extra kosten met zich mee.

Er zijn nog meer voordelen van PHP te bedenken. Zoals:

  • Enorm veel bekende frameworks voor beschikbaar (Laravel, Symfonie, Zend);
  • Open source en dus veel uitbreidingen en add-ons beschikbaar;
  • Enorm veel documentatie over te vinden
  • Hoge mate van database flexibiliteit.
  • Lang track record & relatief stabiel

De nadelen van PHP

Kent PHP dan ook nadelen? Hoewel het er weinig zijn, zijn er ook een paar nadelen op te noemen. Want niet alles van PHP is rozengeur en maneschijn. Sommige gebruikers van de PHP-taal vinden het ongeordend en niet gestructureerd.

Een ander mogelijk nadeel is dat PHP minder didicated libraries heeft voor de meer moderne technieken. Zo is Machine learning bijvoorbeeld een trend waar PHP minder geschikt voor is. Hoewel PHP een aantal bibliotheken heeft, kan het niet concurreren met Python bij het ontwikkelen van webapplicaties die ondersteund worden door machine learning. Ook de foutafhandeling kan stukken beter. Dit maakt het voor beginnende programmeurs die aan de slag gaan met PHP een stuk lastiger om te debuggen.

Merkwaardig huis?

Deze Amerikaanse developer vergeleek PHP in 2012 zelfs met een gereedschapsset waarmee je een huis bouwt. Je hebt alle tools tot je beschikking om iets moois te bouwen, maar met alleen alle gereedschappen kom je er niet: het werkt vaak net niet zoals je verwacht en je huis komt er merkwaardig uit te zien. Hij is vrij duidelijk in zijn mening en noemt PHP onvoorspelbaar, inconsistent, omstandig en onbetrouwbaar. Niet iets wat je wilt zien van een scripttaal. Deze uitspattingen dateren alweer uit het jaar 2012 en PHP heeft zich duidelijk verder ontwikkelt tot een betrouwbare en solide scripttaal. Het helpt echter wel als je het gereedschap (PHP) in handen legt van de juiste vakman (goede developer).

De toekomst van PHP

Volgens cijfers van W3Techs maken ongeveer 8 van de 10 websites die jij bezoekt gebruik van PHP. Dit zijn natuurlijk enorm goede cijfers en kenmerkt de enorme populariteit van PHP. Met de komst van PHP 8.0 zet PHP een nieuwe goede stap om deze positie te behouden.

Toch zijn er kapers op de kust.

Zo zijn programmeertalen die gebaseerd zijn op JavaScript aan een enorme opmars bezig en zien we dat JavaScript relatief gezien veel gebruikt wordt op websites met veel verkeer:

Het lijkt er op dat PHP voorlopig nog de absolute marktleider blijft. Hoewel er inmiddels veel andere goede programmeer en scripting talen op de markt zijn is PHP zo verweven in het hele internet dat moeilijk voor te stellen is dat dit ooit verdwijnt.

PHP Hosting

Ben je een PHP developer, heb je een maatwerk webshop in PHP, of een andere toepassing waar PHP gebruikt wordt, dan zul je een keer op zoek moeten naar hosting. De uitvoer van PHP is server-side en eigen hosting op een webserver is dan wel zo handig.

Wij zijn een hoster met een primaire focus op e-commerce en hebben daarnaast ook veel ervaring met PHP-maatwerk webshops en de best presterende PHP-hosting setups. Ben je op zoek naar meer snelheid voor je PHP-maatwerk webshop of gewoon op zoek naar goede, veilige en krachtige PHP-hosting? Neem dan contact met ons op.

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at