Hosting5 min lezen

Zou je jouw e-commerce website zelf moeten hosten?

Door Editorial Office Hypernode op donderdag, 24 maart, 2022

Zou je jouw e-commerce website zelf moeten hosten?

In dit artikel

Eén van de eerste dingen die je jezelf kunt afvragen wanneer je een online shop ontwikkeld is: ga ik mijn hosting zelf doen of maak ik gebruik van een volledig gehost e-commerce platform? De perfecte oplossing is er niet, beide opties brengen kosten en baten met zich mee. Jij als gebruiker dient deze zorgvuldig te bekijken voordat je beslist welke oplossing het beste bij jouw behoeftes past. In dit artikel geven we je een overzicht van alle factoren waar je rekening mee moet houden zodat jij de voor jou juiste beslissing neemt.

Wat zijn precies de verschillen tussen je hosting zelf regelen en gebruik maken van een hosting provider?

Met een self-hosted e-commerce platform ben je als eindgebruiker ook volledig verantwoordelijk voor het beheren, aanmaken en opslaan van al je platform data. Dit vraagt meer van je dan alleen kennis van beveiliging, gegevensbescherming en server beheer. Als je niet zeker bent van je expertise op deze gebieden, heb je wellicht deskundig advies nodig om ervoor te zorgen dat alles goed is ingesteld. Dit kan de totale kosten uiteindelijk flink verhogen.

Een volledig gehost platform is daarentegen een alles-in-één oplossing die vaak de hosting, technische ondersteuning, winkel- en e-commerce functies voor je webshop, beveiligingsfuncties en meer omvat. In dit geval ruil je je onafhankelijkheid in voor gemak en stabiliteit. Je hoeft niet alles zelf te bouwen en te beheren en je kunt ook uitdagende taken uitbesteden, zoals het onderhoud van gegevensbeveiliging en veilige opslag. Je hosting platform zorgt ervoor dat gebruikers, ondanks dat ze geen experts zijn, de meeste voordelen halen op het gebied van features en performance.

Zijn er voordelen aan je hosting zelf regelen?

Omdat de server jouw eigendom is, en door jou gebouwd en beheerd wordt, heb je veel gedetailleerde en directe controle over hoe je winkel eruit ziet en hoe deze gegevens verwerkt. Extra functies die je wilt toevoegen zijn afhankelijk van jouw tijd en vaardigheden en worden niet beïnvloed door een externe partij. Als je weet hoe je de tools moet gebruiken, is het een open veld en kun je ermee doen wat je wilt. Zo kun je bepalen waar je je server instelt en heb je de flexibiliteit om in de loop der tijd op te schalen.

Aan de andere kant is het zelf regelen van je hosting een hoop werk. Van het opzetten en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, tot het zoeken naar een server provider en het bouwen van je webshop.  Als je technische problemen tegenkomt, is de kans kleiner dat er deskundig advies beschikbaar is, die de volledige functie set en operationele activiteit van je webshop dekt. Zelfs voor experts zijn zelf-gehoste platforms niet altijd het antwoord, omdat ze aanzienlijk meer tijdsinvestering vergen om aan de slag te kunnen. Je kunt het zien als het bouwen en onderhouden van je eigen auto versus het kopen van een auto met een onderhoudscontract. Een bekwame ingenieur kan er waarschijnlijk zelf een bouwen, maar de benodigde tijd en moeite is niet altijd de moeite waard voor hun specifieke behoeften.

Een volledig gehost e-commerce platform gebruiken

Met een gehost eCommerce-platform is het beheer en de bouw van websites eenvoudiger te hanteren. Voor beginners in tech kan dit levensreddend zijn, terwijl het voor tech-experts een nuttige tijdsbesparing is, waardoor ze meer ruimte hebben om aan andere prioriteiten te werken. Betere toegang tot ondersteuning is een voordeel voor beide gebruikers, aangezien zelfs experts niet bekend zijn met elk potentieel probleem dat een e-commerce platform kan hebben.

Een ander kenmerk van volledig gehoste platforms is dat de opstartfase van je website extreem snel is, met frameworks en sjablonen die later kunnen worden aangepast door op maat gemaakte lay-outs en ontwerpen. Dit brengt natuurlijk enkele nadelen met zich mee, aangezien het hebben van een solide framework en fundamentele tools betekent dat er mogelijk minder ruimte is voor meer geavanceerde aanpassing opties. Hoewel dit blijft verbeteren, heeft een zelf-gehost platform meestal meer opties, als je de vaardigheden hebt om er gebruik van te maken. Je moet ook kunnen vertrouwen op het e-commerce platform dat je site host, aangezien je in feite een werkrelatie met hen hebt, als onderdeel van het beheer van je e-commerce bedrijf.

Dus welke keuze is de juiste voor mij?

Het antwoord op deze vraag hangt grotendeels af van drie factoren: je vaardigheidsniveau, hoeveel tijd je hebt en de behoeften van je e-commerce site. Voor de technisch onderlegde onder ons met voldoende tijd, of met een zeer specifieke visie voor een e-commerce site, is de zelf-gehoste optie misschien de juiste keuze. Voor de meeste mensen zal een volledig gehoste optie echter gemoedsrust, expertise en een functionele manier bieden om op hun bedrijf op te bouwen, waardoor er ruimte ontstaat om zich te concentreren op groei en de bedrijfsvoering. Het technische aspect van e-commerce is er immers om uw bedrijf te vergemakkelijken, niet het einddoel.

Wil je meer weten over het hosten van jouw e-commerce site? Neem gerust contact met ons. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de beheerde hosting oplossingen van Hypernode, kun je hier onze diensten bekijken.

Hi! Mijn naam is Dion, Account Manager at Hypernode

Wil je meer weten over Hypernode's Managed E-commerce Hosting? Plan je online meeting.

plan een een-op-een meeting tel:+31648362102

Visit Hypernode at